Οι συζητήσεις που είχαν χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας διεξόδου στην ουκρανική κρίση δεν παρήγαγαν “κανένα αποτέλεσμα”, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

“Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκανε λόγο για “ανικανότητα” των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν “με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο”, δηλ. τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους αφότου ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

“Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της” στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 σε ένα σχήμα συζητήσεων που αποκαλείται ‘σχήμα της Νορμανδίας’, για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο συνομιλίες επί 9.5 ώρες.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν ενώ η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, κατηγορείται ότι ετοιμάζει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, κατηγορίες που απορρίπτει η Μόσχα η οποία δηλώνει ότι θέλει να διασφαλίσει την ασφάλειά της απέναντι στην εχθρικότητα του Κιέβου και του ΝΑΤΟ.

Έπειτα από ένα πολύμηνο διάλειμμα, οι συζητήσεις του σχήματος της Νορμανδίας ξεκίνησαν με μια συνάντηση στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Γερμανία, μια νέα συνάντηση αναμένεται τον Μάρτιο.

Πηγή: sofokleousin.gr