Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ «στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές, στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν» απηύθυνε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία στη Λιβαδειά.

Πρόσθεσε ότι «η όποια επόμενη κυβέρνηση θα έχει πρόσθετες μεγάλες δυσκολίες, δεν φτάνει ένα, χρειάζεται και δεύτερο αστικό κόμμα, για να μοιραστούν μαζί την ευθύνη αυτής της αντιλαϊκής διαδρομής» αναφέροντας οτι οι δυσκολίες θα μεγαλώσουν λόγω και των εξελίξεων στην οικονομία η οποία βυθίζεται σε όλη την Ευρωζώνη σε κρίση.

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι ο λαός πρέπει να είναι προετοιμασμένος και «αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα εγρήγορση και ετοιμότητα για να μην πληρώσει ξανά ο λαός τα βάρη».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας, στην όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, στην ενίσχυση της τάσης διαχωρισμού δύο μεγάλων σφαιρών επιρροής «από τη μια πλευρά η ευρωατλαντική σφαίρα επιρροής, με ηγετική δύναμη (οικονομική και στρατιωτική) τις ΗΠΑ και από την άλλη η – υπό διαμόρφωση – ευρωασιατική, όπου εκεί δεσπόζει οικονομικά η Κίνα και στρατιωτικά η Ρωσία», στην όξυνση των αντιθέσεων εντός ΕΕ και ευρωζώνης και τόνισε:

«Αντικειμενικά έχουν περιοριστεί σημαντικά τα περιθώρια για νέα πακέτα προσωρινής στήριξης» ενώ πρόσθεσε ότι «όσα προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, καλλιεργώντας ψεύτικες προσδοκίες, για έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022, αλλά και για τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν έχουν καμιά βάση. Είναι όλα ψέματα».

Ανέφερε ότι ο λαός δεν εφησυχάζει με «τα παραμύθια της κυβέρνησης, για τη δήθεν ασφάλειά του από την επιθετικότητα της Τουρκίας που τού παρέχει δήθεν η συμφωνία με τις ΗΠΑ», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά, είναι αυτό που εδώ και χρόνια φωνάζει το ΚΚΕ:

Ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές υποδομές, οι βάσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν «ασπίδα προστασίας» για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη νέων πολύ μεγάλων κινδύνων. Ακόμα και όταν γίνονται στόχος από αυτούς που φέρουν την ταμπέλα της ίδιας συμμαχίας, όπως είναι το ΝΑΤΟ, για την Ελλάδα και την Τουρκία».

«Ταμπέλα που κρατάνε ψηλά όχι μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν με χέρια και με πόδια την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, παρουσιάζοντάς τους την ίδια ώρα ως δήθεν «εγγυητές» των… κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μόνο που αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν μπορεί να τα εγγυηθεί καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία, η οποία δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη – μέλη της, όπως κάνει το ΝΑΤΟ και σπρώχνει σε επικίνδυνους τυχοδιωκτικούς συμβιβασμούς για να εξασφαλίσει τη συνοχή της» πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «η επόμενη αστική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, με έναν δύο κυβερνητικούς εταίρους» θα διαχειριστεί «μια βαρβαρότητα χωρίς τέλος για τη ζωή του λαού» και τόνισε ότι «το ερώτημα για τον κάθε εργαζόμενο και άνεργο, τον κάθε βιοπαλαιστή αγρότη και μικροεπαγγελματία, είναι τι θα κάνει;

Θα στηρίξει, θα βάλει πλάτη σε αυτή τη βαρβαρότητα που θα του επιβάλουν τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ή θα πάρει τη θέση του δίπλα στο ΚΚΕ, για τους αντιμετωπίσουμε, να τους εμποδίσουμε, να σώσουμε ότι σώζεται και να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης, ανοίγοντας έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο».

Ανέφερε ότι στήριγμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αποτελεί το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς όπου οι εργάτες «έκαναν το βήμα και συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ, με το ΠΑΜΕ, στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και ανέδειξαν ταξική αγωνιστική Διοίκηση».

Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, σημειώνοντας ότι για μια σειρά ζητήματα το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για τη λήψη άμεσων μέτρων «τα οποία, και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες των άλλων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αρνείται να υλοποιήσει».

Κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα για μέτρα υπεράσπισης του εργατικού – λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια στην ενέργεια και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τόνισε ότι «μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ αποτελούν πραγματική ανακούφιση του λαού, ακριβώς γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική του Διευθυντηρίου της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», την οποία, με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπές δυνάμεις». Αναφέρθηκε στις συνέπεις της «πράσινης μετάβασης» στο περιβάλλον της περιοχής, στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή, «ενώ ακόμα και αρχαιολογικοί θησαυροί υποβαθμίζονται και είναι σε εγκατάλειψη από αυτή την εξέλιξη». «Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ενέργεια, βρίσκονται σε σύγκρουση με τη στρατηγική αυτή» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Όσο επείγον είναι ο αγώνας για την οικονομική επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών, άλλο τόσο επείγον είναι ο αγώνας για την υγεία τους» είπε, τονίζοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο απ’ το να στελεχωθούν τα νοσοκομεία της περιοχής με όλες τις ειδικότητες που λείπουν και από τα δύο νοσοκομεία του νομού. Να αντιπαλέψει τα κυβερνητικά σχέδια για το νέο “ΕΣΥ” που εμπορευματοποιεί ακόμα παραπέρα τη δημόσια Υγεία». «Όσο η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έχουν βγει στη γύρα και επιδεικνύουν την αντιλαϊκή προίκα τους, αυτή που απέκτησαν, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, υπηρετώντας το κεφάλαιο, την ΕΕ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για να διαπραγματευτούν μαζί τους μια θέση στην επόμενη αντιλαϊκή διακυβέρνηση. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να τους αντιμετωπίσουμε. Παίρνουμε τη θέση μας, στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές, με το ΚΚΕ» είπε ο Δ. Κουτσούμπας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Όλοι μας και μόνοι τους! Για να δανειστώ και το σύνθημα της Πανσπουδαστικής, που οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την έφεραν ξανά στην πρώτη θέση μετά τρεις δεκαετίες σκορπίζοντας χαμόγελα στους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους». «Το ΚΚΕ έχει το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο, θέσεις και προτάσεις για το σήμερα που όμως ταυτόχρονα δείχνουν και που πρέπει να πάει ο αγώνας μας, για να έχουμε όλοι και όλες μια καλύτερη ζωή. Αν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, αυτό θα γίνει, γιατί μόνο το ΚΚΕ φωτίζει το δρόμο για το λαό, κι αυτός είναι η νέα κοινωνία που παλεύουμε και οραματιζόμαστε, ο νέος κόσμος της δημιουργίας, ο σοσιαλισμός. Με μια κοινωνική συμμαχία που δε θα κάνει απλά έναν αγώνα οπισθοφυλακής, έναν αγώνα αμυντικό απέναντι στη σημερινή επίθεση, όσο κι αν αυτή σήμερα είναι σημαντική, αλλά θα περνά στην αντεπίθεση, θα αλλάζει συσχετισμούς παντού, θα συγκεντρώνει δυνάμεις ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία, «ρωγμή» κι αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό να περνάει ο λαός και το κίνημά του σε καλύτερες θέσεις μέχρι τη ριζική ανατροπή, τη ριζική αλλαγή. Σε αυτό το δρόμο σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Γιατί υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας και ανάτασης!» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Πηγή: sofokleousin.gr