«Ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, δεν θα σας επιτρέψουμε να περάσετε στα μουλωχτά αυτή την επαίσχυντη τροπολογία που καταθέσατε, την Παρασκευή το απόγευμα, για τη ΛΑΡΚΟ, μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Δεν θα σας επιτρέψουμε να ψηφίσετε στα μουλωχτά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συνηθίζετε, μια τροπολογία, η οποία προβλέπει τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δίνει τη δυνατότητα στον ειδικό εκκαθαριστή, να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζομένων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Με δυο λόγια, τους πετάτε στο δρόμο για να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο και έτσι να την παραδώσετε “καθαρή” από εργαζόμενους, στο νέο επενδυτή.

Εσείς, οι βρώμικοι πολιτικά, θέλετε να “καθαρίσετε” τους εργαζόμενους, που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κουφάρι που σταδιακά επιδιώκατε να δημιουργήσετε. Γιατί εσείς είστε που φάγατε, φάγατε, φάγατε… Τελικά, όμως, ούτε από τον οικονομικό εισαγγελέα δεν θα γλυτώσετε» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέρριψαν «τον ωμό εκβιασμό» και τόνισε «όσο και να προσπαθήσετε, όσους “δούρειους ίππους” και να φτιάξετε, με τους “συνδικαλιστές” του Σταϊκούρα, το κάστρο των εργατών της ΛΑΡΚΟ δεν πέφτει. Είναι εδώ με το κεφάλι ψηλά».

Είπε ότι ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που διεκδικούν δουλειά, εργοστάσιο και μεταλλεία ανοιχτά είναι πέρα για πέρα δίκαιος, προσθέτοντας ότι ο αγώνας τους είναι αγώνας ζωής για τους κατοίκους της Λοκρίδας, της Εύβοιας, όπου θα δουν την περιοχή τους να ρημάζει.

«Πάρτε πίσω το έκτρωμα με το οποίο πάτε να ολοκληρώσετε το έγκλημα! Διασφαλίστε τη λειτουργία με συνθήκες ασφάλειας. Επιστρέψτε τα Δώρα Εορτών στους εργαζόμενους, το επίδομα αδείας, τις περικοπές στις μηνιαίες αποδοχές, δώστε τους τις τριετίες. Είναι καραμπινάτη πολιτική αλητεία αυτό που κάνετε», προσέθεσε.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι με την τροπολογία που θέλει να ψηφίσει η κυβέρνηση, σταματά κάθε δραστηριότητα «που σημαίνει ανεργία», απολύονται εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καθώς και εργαζόμενοι στις εργολαβίες, αυτοκινητιστές, ειδικότητες μηχανημάτων έργου, σταματούν τη λειτουργία τους αντικειμενικά τρία εργοστάσια αμμοβολής, πλήττονται άμεσα προμηθευτές με εκατοντάδες εργαζόμενους, πλήττονται υπηρεσίες και επαγγέλματα χιλιάδων εργαζομένων, που κύριο οικονομικό πνεύμονα έχουν τη μισθοδοσία των άμεσα και έμμεσα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση τα κάνει όλα αυτά, την ώρα που το νικέλιο έχει σταθεροποιηθεί σε τιμές ιστορικού ρεκόρ με το αιτιολογικό, ότι «δεν βγαίνει η ΛΑΡΚΟ».

«Πάρτε πίσω την τροπολογία-έκτρωμα και φέρτε το εξώδικο που σας έστειλαν οι εργαζόμενοι για συζήτηση. Και καλέστε εδώ εργαζόμενους και στελέχη. Αυτοί θα σας πουν τι πρέπει να γίνει» τόνισε.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ακούει «μόνο την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα» και ότι της έμεινε μόνο το χαρτί του ωμού εκβιασμού.

«Υιοθετείτε τον εκβιασμό που μετέφερε για λογαριασμό σας η ειδική διαχείριση, ότι «αν δεν παραιτηθούν οι εργαζόμενοι από τα ασφαλιστικά, θα τους υφαρπάξατε και αυτά τα ψίχουλα των αποζημιώσεων»; Ότι αν δεν παραιτηθούν, «δεν θα επαναπροσληφθούν όλοι, ότι δεν θα αναγνωριστούν νόμιμες προϋπηρεσίες, ότι δεν θα συνεχίσουν οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες»;» είπε απευθυνόμενος στη κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Τοποθετηθείτε. Φτάσατε στο τελευταίο στάδιο του αυτοεξευτελισμού. Αλλά αυτοί είστε».

Το ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον ηρωικό τους αγώνα για δουλειά, προκοπή, καλύτερη διαβίωση. Με αυτόν τον ηρωικό αγώνα τους απέδειξαν -όχι σε εσάς, εσείς το ξέρετε πολύ καλά- σε όλο τον ελληνικό λαό πως η ΛΑΡΚΟ δεν είναι ένα σκουριασμένο βαρίδι. Είναι μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, πραγματικός θησαυρός για τη χώρα μας» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απέδειξαν ότι το έγκλημα «είναι διαχρονικό, αφού όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ παλιότερα, και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ -κι ας προσπαθούν σήμερα οι ηγεσίες τους να βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω- υλοποιώντας το γράμμα των αποφάσεων της ΕΕ, έβαλαν το χεράκι τους στην ιδιωτικοποίηση, στην απαξίωση, στη διάλυση, στην υπερχρέωση και τελικά στη συκοφάντηση της επιχείρησης».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε να ολοκληρώσει το έγκλημα. «Οι δικοί σας υπουργοί Σταϊκούρας, Χατζηδάκης, και Σκρέκας, ανακοίνωσαν ένα εκτρωματικό κυβερνητικό σχέδιο, που πριν από λίγους μήνες προέβλεπε και πάλι την απόλυση των εργαζομένων. Τότε, είπαν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να γίνουν οι απολύσεις και με ταυτόχρονη απομάκρυνση αυτών και των οικογενειών τους από τους εργατικούς οικισμούς.

Στόχος σας ήταν να δώσετε τη ΛΑΡΚΟ στους επίδοξους επενδυτές “τζάμπα και κλειστή” με τους εργαζόμενους στην ανεργία, παρότι υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ότι το εργοστάσιο θα “παραδοθεί εν λειτουργία”!

Φάγατε τα μούτρα σας τότε. Και θα τα ξαναφάτε, γιατί οι εργαζόμενοι απορρίπτουν τους εκβιασμούς. Έχουν μάθει να βλέπουν και να προσπερνάνε τις τρικλοποδιές που τους βάζετε. Δεν λυγίζουν μπροστά στο φόβο της απόλυσης, στέκονται όρθιοι, ενωμένοι απέναντί σας, σαν μια γροθιά» υπογράμμισε.

Ο γγ υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης και διεκδικούν τη διασφάλιση της ενιαίας και συνολικής παραγωγικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους, διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

«Αυτά πρέπει να ψηφίσει η βουλή σήμερα και όχι την τροπολογία-έκτρωμα» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και επισήμανε, ακόμα μια φορά, τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ τονίζοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας από τη σκοπιά των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

«Και τέτοια πρόταση έχει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, με βάση την οποία η ΛΑΡΚΟ μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της, ως ο μοναδικός φορέας σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, καλύπτοντας πάνω από το 5% της ευρωπαϊκής αγοράς. Προϋπόθεση για να συνεχίσει, όμως τη λειτουργία της είναι η αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού των μεταλλευτικών προϊόντων» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν «και όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανθρώπινες, με αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς».

«Αυτός ο προσανατολισμός στη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και της αξιοποίησης των μεταλλευτικών πόρων, έρχεται βέβαια σε σύγκρουση με το κέρδος των λίγων σε βάρος των πολλών, δηλαδή το καπιταλιστικό κέρδος και τις παραγωγικές σχέσεις που το υπηρετούν.

Γι’ αυτό σήμερα είναι απαραίτητο και υπερώριμο -λέμε εμείς- να περάσει και η ΛΑΡΚΟ, όπως και όλος ο μεταλλευτικός πλούτος, όλα αυτά τα συγκεντρωμένα μέσα, στην κοινωνική ιδιοκτησία. Αφού μόνο έτσι, και με κεντρικό επιστημονικό σχέδιο, εργατικό-λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή από τους ίδιους τους παραγωγούς του πλούτου, μπορεί να υπάρξει προοπτική για την πραγματική ευημερία του λαού μας, των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των παιδιών τους» ανέφερε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στηρίζει «τον μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων» και συνεχίζει να απαιτεί «τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, όλων των θέσεων εργασίας».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ την οποία η κυβέρνηση απέρριψε «με τις πλάτες βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ».

«Η σημερινή πολιτική αλητεία και ο ωμός εκβιασμός με την τροπολογία δεν πρέπει να περάσουν. Υπόλογοι, ένας προς έναν, απέναντι στην Ελλάδα και το λαό της, θα είναι όσοι ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα. Με την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ, τα ονόματα όσων ψηφίσουν την τροπολογία απόψε, θα γραφτούν στους μαύρους πίνακες της ιστορίας αυτού του τόπου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: sofokleousin.gr