Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του σε αποψινή εκδήλωση με θέμα «Η κριτική στο σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ» – Οι θέσεις του ΚΚΕ» υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι « αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και διαχείριση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί» ΚΑΙ τόνισε ότι «η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στην επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας».

Γιατί το «νέο ΕΣΥ» που ετοιμάζει είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης. Αυτά τα υλικά, αυτές οι πολιτικές που διαμόρφωσαν το υπάρχον άθλιο και επικίνδυνο σύστημα υγείας για το λαό, αυτή τη φορά παρουσιάζονται ως λύσεις. Παρουσιάζεται δηλαδή ως λύση, η συνταγή που μας έφερε μέχρι εδώ» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στους όρους υπό τους οποίους δημιουργήθηκε το ΕΣΥ την δεκαετία του ΄80, σημειώνονταςότι ήδη από τα μέσα εκείνης της δεκαετίας, «οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τα «δανεικά» του αστικού συστήματος υγείας», ενώ «βήμα-βήμα τα τελευταία 30 χρόνια έχει ιδιωτικοποιηθεί δραματικά το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα».

Είπε ότι το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης της ΝΔ «δεν είναι καθόλου νέο, είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου», ενώ «τον δρόμο όπου η υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις».

«Τα μέτρα τους έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν. Αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων» σημείωσε.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα «πόσο διαφορετικό είναι το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ;» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όπου βρεθεί και όπου σταθεί, μιλά για κοστολογημένες προτάσεις, μη τυχόν και του τραβήξουν το αυτί οι επενδυτές και οι επιχειρηματικοί όμιλοι».

«Το κριτήριο και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό των χαμηλότερων κρατικών δαπανών και παροχών, προκειμένου οι εργαζόμενοι να «στοιχίζουν» όσο το δυνατόν λιγότερο για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Ακόμα και σήμερα προτείνει την ουτοπική «συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»!» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην Υγεία ως κυβέρνησης και τόνισε «η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αλλά τις αντιστρατεύεται. Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκονται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος».

«Το σύνθημα «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» που γράφτηκε, φωνάχτηκε και συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να γίνει πράξη, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, μόνο αν ο λαός, μαζί με το ΚΚΕ, παλέψει μεταξύ άλλων για εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην υγεία.

«Στον αντίποδα του εκτρώματος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, σήμερα το ΚΚΕ, παρουσιάζει τον πυρήνα της πολιτικής του πρότασης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι «είναι ώριμο να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων «κοινωνικών συνεταιρισμών».

«Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό» είπε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Κέντρο Υγείας πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένο και να διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Αναφέρθηκε στα κριτήρια ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με πρώτο την «πλήρη και απολύτως δωρεάν κάλυψη όλων των αναγκών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση) όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο».

Είπε ότι το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, «που σημαίνει ότι αυτές πρέπει να απευθύνονται πριν απ’ όλα στους υγιείς με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία».

«Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Επιπλέον είναι προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες, προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Σήμερα, πλέον, πολύ περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το μέτωπο της Υγείας είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού και ότι αυτό για το οποίο παλεύει το οργανωμένο εργατικό- λαϊκό κίνημα κάθε άλλο παρά δευτερεύον είναι.

Οι ανάγκες του λαού μας είναι μεγάλες και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν τον 21ο αιώνα. Ο αγώνας έχει ξεκινήσει.

Το βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την πολιτική εξουσία των καπιταλιστών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια από την ίδια τους την πολιτική πείρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην πάλη, μαζί με το ΚΚΕ» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση έγιναν επίσης παρεμβάσεις από στελέχη του κινήματος από τον χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

Πηγή: sofokleousin.gr