Η Ελλάδα θέλει τον διάλογο αλλά πρέπει να προστατεύει και τα συμφέροντα της δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διάλογο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι όταν η Τουρκία καλεί σε διάλογο πρέπει να διαμορφώσει μια φιλική ατμόσφαιρα και να προσδιορίσει το αντικείμενο του διαλόγου, χωρίς απειλές και παραβιάσεις,  προκειμένου αυτός (ο διαλογος) να είναι παραγωγικός.

Από την Παρασκευή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσιάζεται με διπλό πρόσωπο απέναντι στη χώρα μας. Την ώρα που ισχυρίζεται ότι τα νησιά όπως το Καστελόριζο δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τείνει χείρα συνεργασίας στην Αθήνα, υποστηρίζοντας πως «συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν θα έχει ισχύ».

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στα μηνύματα του εκπέμπει η Άγκυρα, επισημαίνοντας σε κάθε τόνο πως η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και όχι στο πλαίσιο που επιδιώκει να θέσει η γειτονική χώρα. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα: «Επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας».

Έχουμε έτοιμες τις αντιδράσεις μας για όλα τα σενάρια, δήλωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα.

«Θα φροντίσουμε ώστε να μην χρειαστεί να παραβιάσει η Τουρκία κυριαρχικό μας δικαίωμα στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναφορικά με το αν υπάρξει από τη μεριά μας κάποια αντίδραση, ο ίδιος σημειώνει πως ζούμε με την Τουρκία 50 χρόνια τώρα σε μια ενδιάμεση κατάσταση, αυτό που λεγόταν στο παρελθόν μη πόλεμος ή και ψυχρή ειρήνη, άλλοτε με καλύτερες και άλλοτε με χειρότερες σχέσεις.

«Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να υπάρξει αντίδραση ή θερμό επεισόδιο, όμως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στη βάση ενός παράνομου μνημονίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: sofokleousin.gr