Η διαμεσολάβηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, στο οποίο το επόμενο βήμα απαιτεί αύξηση των υποθέσεων και ταυτόχρονη αύξηση της εμπειρίας των διαμεσολαβητών.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η εκδήλωση που οργάνωσε, πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιριών & ΕΠΕ, με θέμα: «Ο νέος ρόλος της διαμεσολάβησης: εργαλείο ανάπτυξης και συνεργασίας», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, επεσήμανε ότι τα οφέλη της διαμεσολάβησης είναι η ευελιξία, ο σημαντικός περιορισμός των εξόδων και των επισφαλειών, η απλοποίηση της δικονομικής διαδικασίας και η αποφυγή περιττών διαδικασιών, η επίτευξη λύσεων συμβατών με την επιχειρηματικότητα και η διατήρηση των σχέσεων των εμπλεκόμενων μερών και σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες του υπουργείου, μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης και η βελτίωση της ποιότητας της.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη, ότι ο θεσμός έχει προοπτική και οφείλει η πολιτεία να βοηθήσει στην εξέλιξη του, βάζοντας ως κοινό στόχο την αύξηση των υποθέσεων διαμεσολάβησης. Ο πρόεδρος του ΣΑΕ&ΕΠΕ, Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο χρόνος απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Η διαμεσολάβηση, όπως είπε, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική μορφή απονομής δικαιοσύνης και επίλυσης διαφορών.

Στη συζήτηση για την σημασία της διαμεσολάβησης στην επιχείρηση αναδείχθηκε το γεγονός ότι η διαμεσολάβηση εξασφαλίζει απόλυτη εμπιστευτικότητα στη διαδικασία, ενώ μέσω της διαμεσολάβησης υπάρχει και επόμενη μέρα στις σχέσεις των μερών της διαφοράς. Σημαντικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν η ανάγκη ύπαρξης διαμεσολάβησης εργασιακών διαφορών καθώς και ότι στη χώρα μας έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να πλησιάσουμε το ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργίας της διαμεσολάβησης.

Ακόμη, από τη συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος του νομικού συμβούλου ο οποίος, όπως επισημάνθηκε, είναι καθοριστικός αφού πρέπει να προάγει τη διαμεσολάβηση, να εκπαιδεύσει και να προετοιμάσει τη διοίκηση της επιχείρησης.

Πηγή: sofokleousin.gr