Σημαντικές πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία και η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη

Σημαντικές πληροφορίες για την σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία και η πιθανότητα μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη


Σήμερα, Πέμπτη 17/10, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χθες στην Τουρκία. Όπως τόνισε, «για τη χώρα μας δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, δεδομένου ότι δεν είμαστε στο ίδιο γεωτεκτονικό πλαίσιο». Αυτός ο σεισμός δεν αποτελεί ένδειξη εγγύτητας ενός μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια της εκπομπής «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Λέκκας εξήγησε ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, και αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος που είχε σπάσει στο Καχραμάνμαράς, το οποίο έχει κατεύθυνση βορειοανατολική-νοτιοδυτική».

Ο Λέκκας ανέφερε επίσης ότι ο σεισμός στο Καχραμάνμαράς είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ και είχε προηγηθεί από σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Αντιόχεια. Οι δύο σεισμοί συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα και η εξέλιξή τους ενδέχεται να επηρεάσει την περιοχή. «Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας εκδηλώνεται μέσω του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, το οποίο καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Η ανησυχία του επιστημονικού κόσμου επικεντρώνεται στο γεγονός ότι, όσο καθυστερεί η εκδήλωση του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, τόσο περισσότερες δυνάμεις συγκεντρώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα μεγέθη σεισμών. «Από το 2004 υπάρχουν επιστημονικές δημοσιεύσεις για τον επικείμενο σεισμό, και είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», δήλωσε κλείνοντας ο Ευθύμης Λέκκας.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts