Η τέχνη ως εργαλείο ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

Η τέχνη ως εργαλείο ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη


Πέντε ευρωπαϊκές χώρες συνδυάζουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναδείξουν μέσω της τέχνης διαφορετικές πτυχές της κλιματικής αλλαγής. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρέθηκαν περιοχές που έχουν υποστεί περιβαλλοντικές καταστροφές, με την Αυστρία (Βιέννη), την Ελλάδα (Εύβοια), την Πολωνία (Γκντάνσκ), τη Σκωτία (Γλασκώβη) –εκ των οποίων η Σκωτία συμμετέχει με συγχρηματοδότηση λόγω Brexit– και τη Σουηδία (Στοκχόλμη) να είναι οι συμμετέχουσες χώρες.

Οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «Turning the Tide» στοχεύουν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για την κλιματική αλλαγή μέσω της τέχνης. Στην Ελλάδα, η Εύβοια επιλέχθηκε λόγω των πρόσφατων καταστροφικών φυσικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές.

Η Δανάη Παπαδημητρίου, ιδρύτρια του φορέα Artit που υλοποιεί το έργο στην Ελλάδα, εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μία από τις κυριότερες δράσεις είναι η οργάνωση καλλιτεχνικών κατοικιών (art residencies) για να αναδειχθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. «Διαμορφώνουμε ένα δίκτυο συνεργασίας που συνδυάζει την καλλιτεχνική έκφραση, την κοινωνική συμμετοχή και τη δημόσια πολιτική», τόνισε.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εργασίες καλλιτεχνών που διαμένουν στην Εύβοια, όπως οι Χρηστίνα Μαριδάκη και Γιώργος Γεροντίδης, οι οποίοι δημιούργησαν ντοκιμαντέρ εξερευνώντας την κοινωνία και τα ζητήματα που προκάλεσαν οι φυσικές καταστροφές. Η Μαριδάκη εστιάζει στις γυναίκες της περιοχής, ενώ ο Γεροντίδης συνεργάζεται με νέους για την καταγραφή των εμπειριών τους.

Στη συνέχεια, στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν και οι καλλιτέχνιδες Άντζελα Λιώση και Μαρία Γουβέλη, οι οποίες θα ταξιδέψουν στην Εύβοια για την ανάπτυξη καινούργιων έργων. «Καθώς εξερευνούμε την τέχνη ως μέσο ευαισθητοποίησης, επιδιώκουμε να φωτίσουμε το συλλογικό τραύμα που προκάλεσαν οι καταστροφές», σημείωσε η κ. Παπαδημητρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συμμετέχουσες χώρες διεξάγουν μαζί εθνογραφική έρευνα πεδίου για να κατανοήσουν πλήρως τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και αν όχι, να προωθήσουν μια αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής, παράλληλα με την προώθηση της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Η τέχνη αναγνωρίζεται ως ισχυρό εργαλείο ευαισθητοποίησης για τη κλιματική προστασία, όπως αναφέρει η κ. Παπαδημητρίου, η οποία ελπίζει ότι οι δράσεις του «Turning the Tide» θα μπορέσουν να εφαρμοστούν και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος. Αναφορικά με το Artit, η κ. Παπαδημητρίου επισημαίνει ότι πρόκειται για μια ελληνική startup που στοχεύει στην αξιοποίηση της τέχνης για κοινωνικά ζητήματα, με επίκεντρο την σύνδεση των καλλιτεχνών με την κοινότητα.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts