Η Μαφάλντα και η Κοινωνικοπολιτική Κριτική Πενήντα Χρόνια Μετά

Η Μαφάλντα και η Κοινωνικοπολιτική Κριτική Πενήντα Χρόνια Μετά


Σήμερα, 60 χρόνια πριν, παρουσίασε το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο κόμικ “Μαφάλντα” ο Αργεντινός καρτουνίστας Κίνο, γνωστός και ως Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο. Η ηρωίδα Μαφάλντα υπήρξε αρκετά περισσότερο από απλώς μια παιδική φιγούρα· υπήρξε ένα βάθρο για σοβαρές κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις. Μέσα από τα μάτια μιας εξάχρονης κοπέλας, ο Κίνο σχολίασε τα κοινωνικά ζητήματα, τη φτώχεια, την αδικία και την καταπίεση που υπήρχαν στην Αργεντινή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 και ’70.

Ο Κίνο αρχικά δημιούργησε τη Μαφάλντα για να διαφημίσει οικιακές συσκευές, αλλά, παρά την αποτυχία της διαφημιστικής καμπάνιας, αποφάσισε να διατηρήσει την ηρωίδα και να της προσδώσει μια νέα διάσταση. Η Μαφάλντα κατέστη πολύ αγαπητή τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, με τις περιπέτειές της να έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου θεωρείται σύμβολο της αντιφασιστικής αντίστασης.

Παρά την παιδική της αθωότητα, η Μαφάλντα κρύβει ένα επαναστατικό πνεύμα. Ο ίδιος ο Κίνο την αποκαλούσε “ένα παιδί που θέλει να αλλάξει τον κόσμο”, αν και οι γονείς της δεν την επιτρέπουν να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις. Το κόμικ υπήρξε αντικείμενο λογοκρισίας από την κυβέρνηση του Χουάν Περόν και τον Απρίλιο του 1976, ο Κίνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αργεντινή για να προστατεύσει την ελευθερία του.

Το 1973, ο Κίνο αποφάσισε να σταματήσει να σχεδιάζει τη Μαφάλντα, φοβούμενος ότι είχε εξαντλήσει την έμπνευσή του για αυτήν. Ωστόσο, η κληρονομιά της ηρωίδας συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους, αντιπροσωπεύοντας την αθωότητα της παιδικής ηλικίας που δεν αντέχει την αδικία.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts