Διπλωματικές Προσπάθειες της Αμερικής για Ειρηνική Λύση στη Μέση Ανατολή

Διπλωματικές Προσπάθειες της Αμερικής για Ειρηνική Λύση στη Μέση Ανατολή


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου θα έχει συναντήσεις με ισραηλινούς ηγέτες. Αυτό είναι το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην περιοχή μετά την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, γεγονός που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα. Η επίσκεψη αυτή είναι ο πρώτος σταθμός μιας ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή, σκοπός της οποίας είναι η επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Η περιοδεία του θα διαρκέσει μία εβδομάδα και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία και το Κατάρ. Μέχρι στιγμής, οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν να φέρουν ένα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος διαρκεί ένα χρόνο, καθώς και να αποτρέψουν την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι τελευταίες εβδομάδες έχουν δει μια δραματική αύξηση των συγκρούσεων, με την Χεζμπολάχ να δηλώνει ότι επιτέθηκε σήμερα το πρωί σε δύο ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις κοντά στο Τελ Αβίβ καθώς και σε μια ναυτική βάση δυτικά της Χάιφα. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στη Γάζα και τον Λίβανο, επισημαίνοντας την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts