Σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκεται η Θεσσαλονίκη η οποία κατέχει την πρωτιά στα κρούσματα κορονοϊού και διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις κλίνες ΜΕΘ, με την κυβέρνηση καταφεύγει σε ιδιώτες ζητώντας 200 κλίνες.

Σε έγγραφό του ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας ζητάει άμεσα 200 κλίνες για ασθενείς κορονοϊού από ιδιωτικές κλινικές, αλλιώς όπως λέει θα προχωρήσει σε «επίταξη». Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

έγγραφο

Εξάλλου, για το ενδεχόμενο αυτό είχε μιλήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Συνεχίζεται η προσθήκη νέων κλινών στις ΜΕΘ, ενώ πάντα υπάρχει ετοιμότητα για επίταξη -εάν χρειαστεί- κλινών σε ιδιωτικές κλινικές, προσλαμβάνεται πρόσθετο ιατρικό προσωπικό και γίνεται αξιοποίηση διαθέσιμου προσωπικού με ταχεία κατάρτιση για να μπορεί να συνδράμει τους εντατικολόγους μας. Εννοείται ότι σε συνθήκες πολέμου, όπως αυτού που αντιμετωπίζουμε, η χώρα λειτουργεί ως ενιαία υγειονομική περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Οι διαθέσιμες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη είναι 211. Από αυτές, 199 είναι κατειλημμένες και 12 κενές. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 του ΑΧΕΠΑ Συμεών Μεταλλίδη, η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο έχει φτάσει το 100%.

«Παίζουν με την υγεία και την ζωή μας»

«Κάποιοι παίζουν με την υγεία και την ζωή μας! Τελεσίγραφο στους κλινικάρχες, λέει έστειλε το υπουργείο Υγείας, για να διαθέσουν 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, τι μας λένε; Ότι άφησαν όλο αυτό το διάστημα να περάσει, γιατί δεν τους άφηναν οι κλινικάρχες;» διερωτάται η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

«Και τι σημαίνει 200 κλίνες; Τόσες δέχονται να δώσουν;

Πλήρης ένταξη, χωρίς όρους και παζάρια, των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων! Όλοι και όλα σε αυτήν μάχη από την οποία κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει!

Και μια ερώτηση που χρήζει απάντησης:

Ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει σε δημόσιο νοσοκομείο γιατρό-διαλογέα που κάνει διαλογή περιστατικών; Ποια περιστατικά περνάνε και ποια κόβονται και δεν διακομίζονται στο ιδιωτικό;» καταλήγει η Δ. Αυγέρη.

Πηγή: sofokleousin.gr