Τα δείγματα από τα λύματα, που συνέλεξε ένα καινούργιο πανεθνικό σύστημα παρακολούθησης της Covid-19, δείχνουν ότι σε ορισμένες πόλεις της Γαλλίας τα ίχνη του κορονοϊού έχουν αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της επιδημίας στη χώρα, αυτό το φθινόπωρο.

Το δίκτυο “Obepine” κάνει δειγματοληψία από τα λύματα της πόλης, σε περίπου 50 αντλητικούς σταθμούς λυμάτων και δημοσιεύει διαγράμματα που δείχνουν την ποσότητα του γενετικού υλικού από τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Για τις πόλεις, όπου τα στοιχεία είναι διαθέσιμα από την άνοιξη του 2020, τα διαγράμματα δείχνουν μια ισχυρή συσχέτιση με τα διαγράμματα του αριθμού των θετικών κρουσμάτων και μπορούν να δώσουν νωρίς προειδοποιητικά σήματα.

«Στη Λιλ, τη Μασσαλία και το Στρασβούργο βλέπουμε μια μεγάλη ανοδική τάση, ενώ στην περιοχή του Παρισιού η κατάσταση δείχνει να είναι περισσότερο υπό έλεγχο», είπε ο Βενσάν Μαρεσάλ, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και συνιδρυτής του δικτύου Obepine.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η δειγματοληψία δείχνει σημαντικές ανομοιότητες μεταξύ των πόλεων, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει πως ίσως θα πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Προς το παρόν, η κυβέρνηση εφαρμόζει πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφού δοκίμασε πιο τοπικές λύσεις.

Στο κέντρο του Παρισιού, οι ενδείξεις του δείκτη COVID-19 μειώθηκαν από πάνω από 150 τον Απρίλιο του 2020 σε -90 τον Ιούνιο-Ιούλιο, όμως αυξήθηκαν εκ νέου στο 150 στις αρχές Νοεμβρίου και έχουν παραμείνει σε αυτό το επίπεδο από τότε.

Στη Μασσαλία, ωστόσο, οι ενδείξεις ανήλθαν στο 125 στις αρχές Νοεμβρίου, μειώθηκαν στο 100 μετά το δεύτερο λοκντάουν, όμως αυξήθηκαν στο 175 από τον Ιανουάριο. Η Νίκαια, η Τουλούζη και το Στρασβούργο παρουσιάζουν ανάλογα μοτίβα.

Καθώς οι ασυμπτωματικοί αποβάλλουν τον ιό στα περιττώματά τους, το σύστημα μπορεί να εκδίδει προειδοποιήσεις προτού αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

«Όταν η κυκλοφορία του ιού είναι χαμηλή, το σύστημα μπορεί να δώσει έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα μια προειδοποίηση, πιθανόν λόγω των νέων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί αλλά δεν αρρωσταίνουν», εξήγησε ο Λοράν Μουλέν, επικεφαλής του εργαστηρίου της εταιρείας ύδρευσης Eau de Paris.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2020, αφότου το αυστηρό λοκντάουν έδειχνε ότι είχε νικήσει την επιδημία, τα δείγματα από τα λύματα έδωσαν πρώιμες προειδοποιήσεις σχετικά με μια πιθανή αναζωπύρωση.

Η Γαλλία ανακοίνωσε 21.063 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 σήμερα, ένας αριθμός μειωμένος από τις χθεσινές 25.387 μολύνσεις και από τον απολογισμό της περασμένης Πέμπτης των 23.448 κρουσμάτων, καθώς ο μέσος όρος των μολύνσεων συνεχίζει να έχει πτωτική τάση.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται για την ασθένεια μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και ανέρχεται στους 27.007, ένα χαμηλό από τις 25 Ιανουαρίου.

Ο κινητός μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 18.868, ένα χαμηλό από τις 19 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, το σύνολο των μολύνσεων αυξήθηκε στα 3,41 εκατομμύρια, το έκτο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Ο αριθμός των ανθρώπων στη Γαλλία που έχουν πεθάνει από τη νόσο COVID-19 αυξήθηκε κατά 360, στους 80.803, στον έβδομο υψηλότερο απολογισμό παγκοσμίως, έναντι 296 χθες Τετάρτη.

Πηγή: sofokleousin.gr