Οριζόντια μέτρα σε ολόκληρη την Αττική και όχι σε δήμους και δημοτικά διαμερίσματα που εμφανίζουν σημαντική αύξηση κρουσμάτων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα όπως επισήμανε, η Επιτροπή εισηγήθηκε στην Πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική: «Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε.

μάσκες

Σε ό,τι αφορά στις μάσκες που διανεμήθηκαν χθες στα σχολεία της χώρας, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτοί που τις κατασκευάσαν ήταν «χαμένοι στη μετάφραση» εκφράζοντας την απορία πώς γίνεται να παράγεις τόσες μάσκες χωρίς να τις δοκιμάσεις. Όπως ανέφερε, η Επιτροπή είχε δώσει οδηγίες διαστάσεων γράφοντας ότι πρόκειται για τη μάσκα πριν διπλωθεί,δηλαδή το αρχικό κομμάτι υφάσματος πριν ραφτεί, χωρίς τις πτυχώσεις. «Αυτό όμως δε μεταφράστηκε σωστά και τελικά βάλανε λάθος διαστάσεις στο τελικό προϊόν. Επειδή διάβασα το τελικό κείμενο, ήταν σαφές -αν και θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σαφές- γιατί απευθυνόταν σε επαγγελματίες. Αν έφτιαχνα εγώ μάσκα, πριν παράξω ένα εκατομμύριο, θα έπαιρνα μια να την έβαζα στο πρόσωπό μου» επισήμανε και επανέλαβε ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές θα ισχύσει για όλη τη σχολική χρονιά.

Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν ισχυρή σύσταση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού και περαιτέρω περιορισμό του ανώτατου ορίου σε εκδηλώσεις (γάμοι κ.τλ.) στα 20 από τα 50 άτομα.

Ζητούν επίσης αναστολή για 15 ημέρες για όλες τις συναυλίες, ενώ κατά πληροφορίες αιτούνται και το κλείσιμο καταστημάτων με ζωντανή μουσική.

Στο πλαίσιο των προτάσεων είναι η χρήση μάσκας στις λαϊκές και η περαιτέρω αραίωση των παραγωγών καθώς και η μείωση του μέγιστου ορισμού των καθήμενων στα καταστήματα εστίασης στους τέσσερις (έξι για οικογένειες).

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα.

Πηγή: sofokleousin.gr