Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού ακόμη και 200% εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας γεγονός που ανησυχεί επιστήμονες και κυβέρνηση σε σχέση και με τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας.

Ο υπολογισμός που γίνεται σε βάθος 7 ημερών και ανά 100.000 πληθυσμό δείχνει πραγματικά που βρισκόμαστε σήμερα αλλά και την τάση που κατευθυνόμαστε.

Ειδικότερα, αύξηση κρουσμάτων 200% είχαμε στην ενότητα Καρπάθου – Κάσου με τα κρούσματα από 68 να φτάνουν τα 164.

Στο Κιλκίς είχαμε αύξηση 62% με τα κρούσματα από 158 να αγγίζουν τα 228,.

Στην Ευρυτανία σημειώθηκε αύξηση 50% από 174 στα 239, στην Κοζάνη η αύξηση έφτασε το 47% από 292 στα 415 και στη Θεσσαλονίκη το 40% από 179 στα 244.

Στην Αττική η περιοχή που ξεχωρίζει είναι ο Βόρειος Τομέας με αύξηση 30% με τα κρούσματα από 168 έφτασαν τα 211.

Η περιοχή πάντως που κατάφερε σημαντική μείωση κρουσμάτων είναι η Μύκονος. Στο νησί του Αιγαίου υπήρξε μείωση 60% και τα κρούσματα από 296 έφτασαν τα 158.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε περαιτέρω σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη «παράλληλα η πίεση στο σύστημα Υγείας συνεχίζει να αυξάνεται, με τις εισαγωγές, αλλά και εξιτήρια των ασθενών να κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας.

Ωστόσο, ο ρυθμός επιβάρυνσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας επιβραδύνθηκε, δείχνοντας επιβάρυνση σε ποσοστό 8%».

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid διατηρήθηκε στα υψηλά επίπεδα των 500 ανά ημέρα, συγχρόνως ωστόσο παρατηρήθηκε και μικρή αύξηση του αριθμού των θανάτων, πλησιάζοντας τους 70 ανά ημέρα.

Στην Αττική, με βάση τον παρατηρούμενο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνσή σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό 4%.

Στη Θεσσαλονίκη κατά τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αισθητά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις, δείχνουν επιβάρυνση, με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο απ’ ότι η Αττική εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 3.323 κρούσματα, 70 νέους θανάτους και 755 νέες διασωληνώσεις.

Πηγή: sofokleousin.gr