Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξάγει το φάρμακο Avifavir για την καταπολέμηση του κορονοϊού εν μέσω της έλλειψης τέτοιων φαρμάκων διεθνώς, λόγω της απόφασης των αμερικανικών αρχών να αγοράσουν σχεδόν το 100% της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), σύμφωνα με ο ρωσικό πρακτορείο TASS.

”Το Avifavir είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα κατά του κορονοϊού στον κόσμο και παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλα παρεμφερή, συμπεριλαμβανομένου της δραστικής ουσίας ρεμδεσιβίρης που κατασκευάστηκε από την Gilead Sciences. Δεδομένης της απόφασης των αμερικανικών αρχών να αγοράσουν σχεδόν το 100% της ρεμδεσιβίρης τους επόμενους μήνες και την έλλειψη αποτελεσματικών φαρμάκων στην παγκόσμια αγορά, η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει άλλες χώρες στον αγώνα κατά του κορονοϊού και να ξεκινήσει τις εξαγωγές του Avifavir. Περισσότερες από  50 χώρες έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το φάρμακο. Το RDIF και η ChemRar σκοπεύουν να επεκτείνουν την παραγωγή της Avifavir και να διευρύνουν την προσφορά του τους επόμενους μήνες “, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος Kirill Dmitriev.

Το RDIF και η ChemRar παρήγαγαν τις πρώτες 100.000 δόσεις του Avifavir τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας τα αρχικά προγραμματισμένα επίπεδα παραγωγής των 60.000 δόσεων.

Τον Ιούνιο, το φάρμακο παραδόθηκε σε 35 περιοχές της Ρωσίας καθώς και στη Λευκορωσία ενώ υπάρχει συμφωνία για εξαγωγή του φαρμάκου και στο Καζακστάν. Αναμένεται να παραχθούν συνολικά πάνω από 100.000 δόσεις του φαρμάκου τον Ιούλιο.

Στις 29 Μαΐου, το Avifavir έλαβε πιστοποιητικό έγκρισης από το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας και έγινε το πρώτο ρωσικό φάρμακο εγκεκριμένο για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό. Στις 3 Ιουνίου, το Υπουργείο Υγείας συμπεριέλαβε το Avifavir στην τελευταία, έβδομη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του ιού.

Πηγή: sofokleousin.gr