Κάθε άλλο παρά ομοφωνία και σύγκλιση προκαλεί στη Γερμανία ο αμφιλεγόμενος για πολλούς Νόμος περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις, που επικυρώθηκε σήμερα από το γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) με πλειοψηφία 388 έναντι 277 (και 2 αποχές). Aκολούθησε ψηφοφορία και στην Άνω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα κρατίδια (Bundesrat).

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που είχαν καταθέσει τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, αλλάζει ουσιαστικά η νομική βάση, επί της οποίας τα γερμανικά κρατίδια θα μπορούν να λαμβάνουν μέτρα – χαμηλής όμως εμβέλειας – για την αντιμετώπιση πανδημιών στο μέλλον.

Ο νόμος προβλέπει ότι θα μπορεί να επιβάλλεται πλέον μια βασική μόνο προστασία για λόγους δημόσιας υγείας με υποχρεωτική χρήση μάσκαςσε κρίσιμες δομές όπως νοσοκομεία, γηροκομεία αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε καταστήματα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα – κατόπιν πρότασης των Φιλελευθέρων. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αίρονται οι αυστηροί περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ίσχυαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ένα άλλο σημαντικό σημείο του νέου νόμου είναι ότι περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων και υπερπλήρη νοσοκομεία θα μπορούν κατ‘ εξαίρεση να κηρύσσονται ως «hotspot», όπου θα μπορούν να λαμβάνονται κατά περίπτωση έκτακτα μέτρα.

Κρατίδια νs ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Ο Γερμανός υπ. Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ υπερασπίστηκε σήμερα το νέο νόμο από το βήμα της βουλής λέγοντας ότι κινείται στο πλαίσιο της «στοχευμένης πλέον αντίδρασης» απέναντι στον κορωνοϊό και σημειώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση  «δεν μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει επ’ αόριστον μέτρα προστασίας για όλη τη χώρα προκειμένου να προστατεύσει μια μικρή ομάδα όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν ή δεν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν τα μέτρα.»

Πάντως σύσσωμα τα γερμανικά κρατίδια αντιδρούν στο νέο νόμο, κρίνοντας ότι δεν είναι σαφής σε πολλά σημεία του αλλά και δύσκολα εφαρμόσιμος. Πολλά κρατίδια διατηρούν επίσης σοβαρές επιφυλάξεις για την επικείμενη χαλάρωση των μέτρων, που τίθεται επίσημα σε ισχύ από τη Κυριακή 20 Μαρτίου – με μεταβατική προθεσμία ως τις 2 Απριλίου-.

Πάντως μετά τις σφοδρές επικρίσεις πολλών τοπικών πρωθυπουργών, μεταξύ αυτών της Βαυαρίας, της Θουριγγίας, της Έσσης και της Βάδης Βυρτεμβέργης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεταγενέστερων διορθωτικών επικαιροποιήσεων, εάν κριθεί απαραίτητο.

Xαλάρωση μέτρων παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Ο νέος νόμος πάντως έρχεται σε μια στιγμή αύξησης των κρουσμάτων που σήμερα ανήλθαν σε 297.800, σημειώνοντας νέο αρνητικό ρεκόρ από το ξέσπασμα της πανδημίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κυρίαρχη παραμένει η  μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα κρίσιμη συνεχίζει να παραμένει η κατάσταση και στις μονάδες εντατικής θεραπείας πολλών γερμανικών νοσοκομείων σε διάφορα κρατίδια .

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ο νέος Νόμος περί Προστασίας από τις Λοιμώξεις έρχεται ακριβώς δύο χρόνια μετά το ιστορικό διάγγελμα της καγκελαρίου Μέρκελ για την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της – νέας τότε – πανδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία.

Πηγή DW

Πηγή: sofokleousin.gr