Ανεξέλεγκτη έχει καταστεί η διασπορά του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου ένα στα τρία τεστ βγαίνει θετικό, ενώ το σύστημα υγείας πιέζεται ασφυκτικά. 

Τα νέα, ζοφερά επιδημιολογικά δεδομένα και ενώ η χώρα βρίσκεται σε γενικό lockdown, υποχρεώνουν την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, πριν την κατάρρευση του συστήματος υγείας.

Τα αυστηρότερα μέτρα που εξετάζει το Μαξίμου και είναι πιθανόν να ανακοινωθούν ακόμα και σήμερα προβλέπουν:

  • Παύση λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, για περαιτέρω μείωση των επαφών και των μετακινήσεων
  • Κατάργηση της δυνατότητας αποστολής sms (για σωματική άσκηση κ.ά.) στο διάστημα 9 μμ. – 5 π.μ. σε καθημερινή βάση

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και σχέδιο αεροδιακομιδών ασθενών που πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ από τη Θεσσαλονίκη σε νοσοκομεία της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας. Οι αεροδιακομιδές θα γίνονται με αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας, εφοδιασμένο με την ειδική κάψουλα. 

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη σημερινή (11/11) επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε την ένταξη 50 νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19. Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 5 στο Γεννηματάς.

Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ανέφερε ότι από χθες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.
 

Πηγή: sofokleousin.gr