Η καταγραφή των υγειονομικών για το εμβόλιο covid-19 συνεχίζεται. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πρόθεση να εμβολιαστούν και μάλιστα αρκετά μεγαλύτερη από το ποσοστό των υγειονομικών που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για την γρίπη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Εξήγησε ότι η καταγραφή  γίνεται για ένα και μόνο λόγο: “Γνωρίζουμε όλοι ότι οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης και διάθεσης των εμβολίων είναι ιδιαίτερες. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να εμβολιαστούν, έτι ώστε να προγραμματίσουμε σωστά τον εμβολιασμό των υγειονομικών”, είπε. Αναφέρθηκε στο σχέδιο ενημέρωσης των υγειονομικών, ώστε με κάθε λεπτομέρεια να είναι ενήμεροι για τα οφέλη του συγκεκριμένου εμβολιασμού.

   Ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε και για την διαδρομή μέχρι το εμβόλιο να φτάσει στη χώρα μας, καθώς συμμετείχε στην ομάδα εργασίας της Ευρώπης που ασχολήθηκε με την προμήθεια των εμβολίων. Έκανε λόγο για μια μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. “Μήνες διαπραγματεύσεων με πάρα πολλές εταιρίες είχαν ως αποτέλεσμα, σε λίγες μέρες να ξεκινάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός κατά της covid-19”.Ο υφυπουργός σχολίασε και τα διάφορα νούμερα που ακούγονται για  τις ποσότητες  των εμβολίων που θα προμηθευτεί η χώρα μας. “Τα περισσότερα από αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γνωρίζαμε εξαρχής όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των ποσοτήτων. Οι ποσότητες αυτές διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση έναν αλγόριθμο ο οποίος βασίζεται στον πληθυσμό της κάθε χώρας. Αυτό διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών της Ε.Ε. στο εμβόλιο, την ίδια στιγμή. Μέρος του κόστους των εμβολίων που θα έρθουν στην Ελλάδα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.”. Όπως είπε, εδώ και αρκετό καιρό προετοιμαζόμαστε για την στιγμή που θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.

   Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, ότι ένα μέρος της ποσότητας εμβολίων που θα πάρει η Ελλάδα θα διατεθεί στη χώρα του, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε: “Η Ευρωπαϊκή Ενωση μεριμνά για τη δωρεά εμβολίων σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ελλάδα θα συνεισφέρει εφόσον έχει καλύψεις τις ανάγκες της”.

Πηγή: sofokleousin.gr