Τη λήψη μέτρων εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο προτείνει η Επιτροπή, ως απάντηση στην εργαλειοποίηση ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς.

Ειδικότερα, η Kομισιόν προτείνει την αναστολή άρθρων της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων της ΕΕ με την Λευκορωσία. H απόφαση ακολουθεί τις προσπάθειες του καθεστώτος της Λευκορωσίας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της διευκολύνοντας την παράτυπη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς, καθώς και την απόφασή της 28ης Ιουνίου για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Λευκορωσίας. Η πρόταση αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες που έχουν σχέση με το καθεστώς και δεν θα επηρεάσει τους απλούς πολίτες της Λευκορωσίας, οι οποίοι θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων όπως συμβαίνει και τώρα.

Όταν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο, η μερική αναστολή της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Θεωρήσεων της ΕΕ θα εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες διατάξεις της συμφωνίας. Ως συνέπεια, δεν θα υπάρξει απαλλαγή για απαιτήσεις για επιπλέον αποδείξεις δεδομένων σχετικά με το σκοπό του ταξιδιού και οι χρεώσεις για την επεξεργασία των αιτήσεων βίζας δεν θα μειωθούν. Τα μέτρα θα επηρεάσουν μόνο μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών της Λευκορωσίας και μέλη των εθνικών και περιφερειακών κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λευκορωσίας και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Λευκορωσίας στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Πηγή: sofokleousin.gr