«Η υποστήριξη της ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην ευημερία των Σύρων και άλλων προσφύγων στην Τουρκία», διαπιστώνει ανεξάρτητη ενδιάμεση αξιολόγηση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δέκα χρόνια μετά τη Συριακή σύγκρουση, οι εταίροι μας στην περιοχή εξακολουθούν να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους. Είναι η συλλογική μας πρόκληση να προστατεύσουμε τους πρόσφυγες και να στηρίξουμε τους οικοδεσπότες τους», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη ενδιάμεση αξιολόγηση διαπιστώνει ότι η διευκόλυνση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία έχει συμβάλει σημαντικά στην ευημερία των Σύρων και άλλων προσφύγων που διαφεύγουν από συγκρούσεις στην περιοχή, σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η προστασία και η κοινωνικοοικονομική υποστήριξη. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι η Διευκόλυνση παρείχε βοήθεια σε πρωτοφανή κλίμακα, κάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των προσφύγων και στοχεύτηκε αποτελεσματικά. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να μετριάσει τις κοινωνικές εντάσεις για τους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας στρατηγικής κοινωνικής συνοχής. Καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προσεγγίσει ορισμένους πρόσφυγες που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016, η ΕΕ, μέσω της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, κινητοποίησε βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εκταμιευθεί τα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα κονδύλια θα συνεχίσουν να εκταμιεύονται μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, τα περισσότερα το 2022 και το 2023 και μερικά το 2025. Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες – τη μεγαλύτερη κοινότητα προσφύγων στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει 3,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους Σύρους πρόσφυγες και 330.000 εγγεγραμμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Σομαλία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Ιουνίου 2021 συμφώνησε να διαθέσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετη βοήθεια της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για το 2021-2023 και 535 εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν το 2020 για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr