Έκκληση προς Ευρωπαίους να συνδράμουν οι ίδιοι προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά και να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, η Κομισιόν συστήνει από κοινού με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ), οκτώ μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 500 ευρώ τον χρόνο, κατά μέσο όρο, για τα νοικοκυριά.

Αν οι Ευρωπαίοι πολίτες ακολουθούσαν τα οκτώ σημεία του σχεδίου, θα μπορούσε να προκύψει εξοικονόμηση πετρελαίου ικανού να γεμίσει 120 μεγάλα τάνκερ και επαρκές αέριο για να θερμάνει περίπου 20 εκατ. σπίτια, τονίζεται.

Τα οκτώ μέτρα που προτείνει η Κομισιόν είναι τα εξής:

  1.     Χαμηλώστε τη θέρμανση τον χειμώνα και χρησιμοποιήστε λιγότερο το κλιματισμό το καλοκαίρι
  2.     Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λέβητα
  3.     Οδηγείτε με πιο οικονομικό τρόπο
  4.     Μειώστε ταχύτητα στους αυτοκινητόδρομους, με χαμηλά το κλιματιστικό.
  5.     Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι τις Κυριακές στις μεγάλες πόλεις.
  6.     Περπατήστε ή χρησιμοποιείστε ποδήλατο αντί αυτοκινήτου.
  7.     Χρησιμοποιείστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  8.     Ταξιδέψτε με τρένα αντί αεροπλάνων.

Αν χαμηλώσουμε τους θερμοστάτες κατά έναν βαθμό, θα εξοικονομούσαμε 7% της ενέργειας που δαπανάται για θέρμανση, ενώ αν ανεβάζαμε το ίδιο τις θερμοκρασίες των κλιματιστικών, θα κερδίζαμε περίπου 10% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται τις ζεστές ημέρες.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν βοηθήσει την Ουκρανία μέσω δωρεών και απευθείας εισφορών στους πρόσφυγες και πολλοί θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα. Η πλειονότητα των νοικοκυριών βιώνει αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας, λόγω της κρίσης που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος. Χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια, όχι μόνο μπορούμε να μειώσουμε άμεσα τους λογαριασμούς, αλλά υποστηρίζουμε την Ουκρανία, μειώνοντας τις ανάγκες για ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και ελαττώνοντας, κατ΄ επέκταση, τις οικονομικές πηγές που χρηματοδοτούν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωσή τους Ε.Ε. και ΔΟΕ.

Πηγή: sofokleousin.gr