Τέσσερις άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας σκοτώθηκαν χθες Κυριακή όταν τους έστησαν ενέδρα μέλη της Clan del Golfo, της μεγαλύτερης συμμορίας διακινητών ναρκωτικών της λατινοαμερικάνικης χώρας, ανακοίνωσε ο στρατός.

Επρόκειτο για έναν λοχαγό, έναν δεκανέα και δύο στρατιώτες οι οποίοι «προστάτευαν την κοινότητα Σάντα Λουσία, στην Ιτουάνγκο», στον νομό Αντιόκια (βορειοδυτικά), ανέφερε μέσω Twitter ο στρατηγός Χουβενάλ Δίας, ο διοικητής των ένοπλων δυνάμεων στην περιοχή.

Σκοτώθηκαν από πυρά και ρίψεις χειροβομβίδων μέσα από σπίτια, διευκρίνισε αργότερα ο ανώτερος αξιωματικός σε βίντεο που διένειμε σε μέσα ενημέρωσης.

«Η ενέδρα στην Ιτουάνγκο (…) ήταν άνανδρη· καταδικάζουμε αυτή τη δειλή επίθεση», ήταν η αντίδραση του προέδρου Ιβάν Ντούκε μέσω Twitter.

Επρόκειτο για την τρίτη τέτοια ενέργεια μέσα σε δυο εβδομάδες με στόχο στρατιωτικούς από μέρους της συμμορίας· τουλάχιστον επτά μέλη των ένοπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

Όλες διαπράχθηκαν στον νομό Αντιόκια, ζώνη επιρροής του Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, γνωστού επίσης με το ψευδώνυμο Οτονιέλ, του αρχηγού της Κλαν, που συνελήφθη την 23η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι επιθέσεις που ακολούθησαν έγιναν σε αντίποινα για τη σύλληψη του κυριότερου βαρόνου των ναρκωτικών στη χώρα.

Η Κλαν σχηματίστηκε μετά τον αφοπλισμό και τη διάλυση το 2006 ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο μελετών INDEPAZ, η οργάνωση διαθέτει κάπου 1.600 άνδρες. Οι αρχές από την πλευρά τους θεωρούν πως έχει κάπου 3.800 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών της.

Ο Οτονιέλ συνελήφθη στα βουνά στον νομό Αντιόκια, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ευρείας κλίμακας με τη συμμετοχή κάπου 500 αστυνομικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, περίπου το 30% –δηλαδή κάπου 300 τόνοι– της κοκαΐνης που βγαίνει σε ετήσια βάση από την Κολομβία εξάγεται από την Κλαν.

Η χώρα θεωρείται από τον ΟΗΕ ότι κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Ο Οτονιέλ ενδέχεται να εκδοθεί τις προσεχείς εβδομάδες στις ΗΠΑ, καθώς δικαστήρια στο Μαϊάμι και στη Νέα Υόρκη τον κατηγορούν για διακίνηση ναρκωτικών με προορισμό τη χώρα.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr