“Αγριεύει” ο εμπορικός πόλεμος στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, όπου ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να αναχαιτίσουν την επέλαση κινεζικών κολοσσών. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ορθώνουν αναχώματα στους Κινέζους, επικαλούμενοι “λόγους εθνικής ασφάλειας”.

 Με αυτό το επιχείρημα η σουηδική Αρχής Τηλεπικοινωνιών απέκλεισε τις κινέζικες εταιρείες Huawei και ZTE από τους διαγωνισμούς για την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G. Η απόφαση επικυρώθηκε μάλιστα από διοικητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγαν οι θιγόμενες εταιρείες. Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόφαση της αρχής τηλεπικοινωνιών, επισημαίνοντας ότι για θέματα εθνικής ασφάλειας τον “τελευταίο λόγο” έχουν η εθνική υπηρεσία πληροφοριών, η αντιτρομοκρατική και οι ένοπλες δυνάμεις.

“Δεν υπήρξε καμιά απόδειξη επιλήψιμων πράξεων εκ μέρους της Huawei που να χρησιμοποιείται ως βάση για την ετυμηγορία αυτή, η οποία βασίζεται αποκλειστικά σε υποθέσεις”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κένεθ Φρέντρικσεν, αντιπρόεδρος του κινεζικού ομίλου για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες.

Ανάλογη απόφαση αποκλεισμού των κινεζικών εταιρειών από την εγκατάσταση υποδομής δικτύου 5G είχε ληφθεί το 2020 από  τις βρετανικές αρχές. Στις ΗΠΑ έχουν τεθεί επίσης πολλοί περιορισμοί στην Huawei

Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει ότι η απόφαση της σουηδικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών μπορεί να έχει “συνέπειες” για τις σουηδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Η Ericsson φοβάται τώρα ότι μπορεί να υπάρξουν αντίποινα.

Πηγή: sofokleousin.gr