Πυκνώνουν τα ερωτήματα γύρω από τους θανάτους βρεφών που είχαν επαφή με την 24χρονη Ειρήνη από την Αμαλιάδα, καθώς οι Αρχές επιδιώκουν να ρίξουν φως στα tragically γεγονότα. Σε δηλώσεις του στο κανάλι ΑΝΤ1, ο καθηγητής Φαρμακευτικής, Γιάννης Λουκάς, επιβεβαίωσε ότι στα δείγματα που εξετάστηκαν από τα τέσσερα βρέφη δεν ανιχνεύθηκε κάτι ανώμαλο στον γονιδιακό έλεγχο.
Αναφορικά με τη διάγνωση των παιδιών, στην εκπομπή «LIVE NEWS» του Mega αναφέρθηκε ότι τρία από τα πέντε βρέφη διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από διάμεση πνευμονίτιδα. Ειδικότερα, η ιατροδικαστική έκθεση για τον μικρό Παναγιώτη που πέθανε τον Αύγουστο εξέτασε την αιτία θανάτου του και διαπίστωσε ότι οφειλόταν σε παθολογικά αίτια. Ορισμένα από τα βρέφη κατέληξαν σε διαφορετικές ημερομηνίες με τον εξής τρόπο:
1ο παιδί, 18 μηνών, «έφυγε» στις 6/02/2014 από πνευμονίτιδα.
2ο παιδί, 6 μηνών, «έφυγε» στις 4/2/2021 από πνευμονίτιδα.
3ο παιδί, 29 ημερών, «έφυγε» στις 19/06/2022 από πνευμονίτιδα.
4ο παιδί, 2 μηνών, «έφυγε» στις 17/10/2023 από ανακοπή καρδιάς.
5ο παιδί, 15 μηνών, «έφυγε» στις 5/08/2024 από παθολογικά αίτια.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Δούρος, επεσήμανε ότι η διάμεση πνευμονίτιδα δεν προσδιορίζεται ως αιτία θανάτου, αλλά αποτελεί περιγραφικό όρο που χρησιμοποιούν οι ιατροδικαστές για τις βλάβες που εντοπίζουν. Ο ίδιος σημείωσε: «Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ασφυξία ενδέχεται να σχετίζεται με αυτές τις βλάβες». Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες περιλαμβάνουν πολλές καταστάσεις, που κάποιες φορές δεν είναι εύκολα διαγνωστέες.
Επιπλέον, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες είναι αποτέλεσμα βλάβης των κυττάρων γύρω από τα αεροθυλάκια και περιλαμβάνουν περισσότερες από 300 διαφορετικές ασθένειες. Ενδεικτικά, οι πιο κοινές περιλαμβάνουν τη σαρκοείδωση, την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση και την εξωγενή αλλεργική κυψελίτιδα. Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται σταδιακά, με κύρια χαρακτηριστικά τη δύσπνοια και τον επίμονο ξηρό βήχα.
Πηγή: newsbeast.gr