Ενώ η Λαγκάρντ δείχνει μετριοπάθεια στα θέματα επιτοκίων και προσπαθεί ν επιτύχει συναινέσεις σε μιά ήπια πολιτική, τα «γεράκια» της ΕΚΤ επιμένουν για νέες, μεγαλύτερες αυξήσεις,ανεβάζοντας μάλιστα τον πήχυ πάνω από το 5%.

Απαιτούνται επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε σε  σημερινές δηλώσεις του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ. Μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση, την Κυριακή, είπε ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης συμφώνησε μεν για μια μικρή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ξεκαθάρισε όμως στο Συμβούλιο ότι απαιτούνται κι άλλες αυξήσεις προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

«Έχουμε κι άλλο έδαφος να καλύψουμε, δεν θα σταματήσουμε τις αυξήσεις», ξεκαθάρισε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης

Παραδέχτηκε πάντως ότι η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς στο μέτωπο του πληθωρισμού. Επισήμανε όμως ότι ειδικά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στα ύψη. «Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι πως για την ώρα ο δομικός πληθωρισμός είναι υπερβολικά ψηλά», είπε.

Για το λόγο αυτό,  ο κ. Κνοτ εξήγησε ότι τάσσεται υπέρ τολμηρότερων κινήσεων που θα ανεβάσουν το βασικό επιτόκιο στο 5% ή και ακόμη πιο ψηλά, εφόσον ο πληθωρισμός αποδειχτεί ανθεκτικότερος απ’ ό,τι εκτιμάται. Επισημαίνεται ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι τώρα 3,25%, απέχοντας πολύ από τα επίπεδα που ορίζει ως πιθανό πλαφόν ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Ο κ. Κνοτ εξέφρασε την εκτίμηση ότ αν η ΕΚΤ οδηγήσει τα επιτόκια προς το 5%, θα πιάσει τον στόχο της επαναφοράς του πληθωρισμού κοντά στο 2% «κάποια στιγμή μέσα στο 2025».

Πηγή: sofokleousin.gr