Την «πολιτική απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ υπερασπίζεται προκλητικά η Κομισιόν σε απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου M. Vestager σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Η Κομισιόν, παραδέχεται ότι διατηρούνται σε ισχύ και εν εξελίξει τα σχέδια για απολύσεις των εργαζομένων, απαξίωση και πώληση των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας κάλυψη στις αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ» σημειώνει η Ε.Ο. του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Κι όλα αυτά ενώ την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση του νικελίου που διαθέτει κι επεξεργάζεται η ΛΑΡΚΟ, όχι μόνο λόγω της ευρείας εφαρμογής του στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και την ηλεκτροκίνηση αλλά και λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, με δεδομένο κι ότι η Ρωσία κι η Ουκρανία, χώρες παραγωγοί νικελίου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαγωγής του».

«Στην απάντησή της η Κομισιόν αναπαράγαγε επίσης τους χιλιοειπωμένους και χρεοκοπημένους ισχυρισμούς περί δήθεν «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων προκειμένου να δικαιολογήσει τα απαράδεκτα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ως εργαλείο για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ.

Απαιτεί απροκάλυπτα την υλοποίηση της απόφασης που υποχρεώνει την Ελλάδα να ανακτήσει, όπως αναφέρεται, την «ενίσχυση ύψους 135 εκατ. EUR (συν τους τόκους) η οποία χορηγήθηκε στη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και εισφορών κεφαλαίου κατά την περίοδο 2008-2010».

Με πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ έχει πρόστιμο για «κρατικές ενισχύσεις» έμεινε χρόνια μακριά από χρηματοδοτήσεις και δάνεια.

Το γεγονός αυτό την έφερε πίσω στον εκσυγχρονισμό και στην ανάπτυξή της. Και όλα αυτά όταν η ΕΕ με τις αποφάσεις της, τα προγράμματά της, το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ, έχει «μπουκώσει» με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τα funds, μέσω επιδοτήσεων, κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων, φοροαπαλλαγών, εξασφαλίζοντάς τους εγγυημένη κερδοφορία.

Η απάντηση της Κομισιόν είναι χειροπιαστή απόδειξη για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και το λαό μας ότι η πολιτική της ΕΕ, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ έχουν μόνιμα θύματα τους ίδιους για τα κέρδη των μονοπωλίων» αναφέρει η Ε.Ο. του ΚΚΕ και τονίζει:

«Με την ενίσχυση  του μεγαλειώδους αγώνα των εργαζομένων, την αλληλεγγύη του λαού μπορεί να εμποδιστεί το σχεδιασμένο έγκλημα απαξίωσης και απόλυσης των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Να μην μείνει αναπάντητη η πρόκληση. Τώρα να δυναμώσει η πάλη για:

– Να διασφαλιστεί η ενιαία και συνολική παραγωγική λειτουργία της ΛΑΡΚΟ.

– Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και η καταβολή του μόχθου τους στο 100%.

– Να υπάρξουν σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επισκευής, εκσυγχρονισμού, αύξησης της παραγωγής σε ένα ασφαλές περιβάλλον για τους εργαζόμενους».

Πηγή: sofokleousin.gr