Παρέμβαση στη συζήτηση για την «έκθεση της Επιτροπής του 2022 για την Τουρκία» στα πλαίσια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην ομιλία του τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής:

«Η “έκθεση προόδου” για ακόμη μια χρονιά έχει ως επωδό ότι η Τουρκία αποτελεί “στρατηγικό εταίρο της ΕΕ» και «σύμμαχο για τη σταθερότητα στην περιοχή», με στόχο να κρατηθεί στο στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών ΕΕ – ΗΠΑ – Κίνας και Ρωσίας και της συνέχισης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Η έκθεση προάγει τις “πράσινες και ψηφιακές” μπίζνες μεθοδεύοντας τη διεύρυνση της συνεργασίας μέσω της Τελωνειακής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψιν την επανεκλογή του Ερντογάν επαναλαμβάνονται οι προειδοποιήσεις ρουτίνας για την άγρια καταστολή των λαϊκών ελευθεριών.

Η έκθεση μιλά για “αποκλιμάκωση”, επικαλούμενη την προσωρινή ύφεση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίο κι ενώ το 2022 αποτελεί χρονιά με ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων/υπερπτήσεων και συνεχίζονται οι απειλές για αποστρατικοποίηση και τα περί “γαλάζιας πατρίδας” στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας».

«Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε εδώ σήμερα ότι “καλώς η έκθεση δεν αναφέρεται σε εθνικές λεπτομέρειες”. Η τοποθέτησή του κινείται στο πνεύμα της έκθεσης, η οποία αποσιωπά ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, κι όχι βεβαίως “εθνική λεπτομέρεια”. Επίσης η έκθεση δεν αναφέρει το παραμικρό για το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, ενώ καμία αναφορά δεν υπάρχει και στο γεγονός ότι η Τουρκία έχει εισβάλει στο Ιράκ και τη Συρία» επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε καταλήγοντας:

«Απέναντι στις επικίνδυνες διευθετήσεις για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο που δρομολογούν ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και στηρίζουν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα στην Ελλάδα, ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ να παλέψει ενάντια στη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία».

Πηγή: sofokleousin.gr