«Πλήρη κάλυψη παρέχει με την απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δεκάδες απολύσεις εργαζόμενων που έχουν γίνει σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με το πρόσχημα της μείωσης των διαμενόντων, τη στιγμή που τα εργολαβικά γραφεία απολαμβάνουν χρυσοφόρες πολυετείς συμβάσεις στις ίδιες ακριβώς δομές», σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει «για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας και στην υπηρεσία ασύλου που κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, η Επιτροπή δηλώνει “αναρμόδια” και παραπέμπει στις ελληνικές αρχές ως τις μόνες αρμόδιες όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία ενός κρατικού φορέα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας. Αυτή η θέση μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί όταν παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ των εργολαβικών γραφείων και της διαχείρισης από τις ΜΚΟ που διαιωνίζει το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που υφίσταται σήμερα και συνδέει τη χρηματοδότηση με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο δε Οργανισμός Ασύλου της ΕΕ (EUAA) προκλητικά ομολογεί το καθεστώς εργασιακής ομηρίας για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας ασύλου αφού η στήριξή του στις ελληνικές αρχές έχει «εξ ορισμού προσωρινό χαρακτήρα».

«Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ με απόφασή της ανακοίνωσε το κλείσιμο του προγράμματος ESTIA πετώντας στο δρόμο χιλιάδες απελπισμένους αιτούντες άσυλο, κατά βάση από ευάλωτες ομάδες. Πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε και στην απόλυση 10 εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, ανάμεσά τους 3 έγκυες, μανάδες μικρών παιδιών, καθώς και η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, σε μια υπηρεσία που εργάζονται μόλις 292 μόνιμοι υπάλληλοι και περίπου 550 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεκάδες “ενοικιαζόμενοι” εργαζόμενοι.

Επιβεβαιώνεται ότι αυτοί οι σχεδιασμοί πάνε χέρι-χέρι με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο για όσους κάθε φορά κρίνεται ότι είναι απαραίτητοι με κριτήρια που αφορούν την εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών ιεραρχήσεων της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων και είναι ξένα προς τα δικαιώματα των προσφύγων», προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να εντείνουν την πάλη τους διεκδικώντας κάλυψη όλων των αναγκών σε εργαζόμενους κι επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης για αξιοπρεπή φιλοξενία και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, ώστε με σύντομες διαδικασίες οι αιτούντες να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να θέσουν στο στόχαστρο με τον αγώνα τους την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο μεταναστευτικό-προσφυγικό που με την στήριξη διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού στη χώρα για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων».

(Επισυνάπτονται τα κείμενα της Ερώτησης της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής)

Πηγή: sofokleousin.gr