«Την ώρα που οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη, της κυβέρνησης της ΝΔ κι όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, η Κομισιόν δίνει πλήρη κάλυψη στο αντεργατικό τερατούργημα» σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει, «ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών δικαιωμάτων, Σμιτ, απαντώντας στην ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ κι επικαλούμενος την οδηγία 2003/88/ΕΚ που ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας, ομολογεί ότι στους εργαζόμενους μπορεί να επιβληθεί να δουλεύουν έως και 13 ώρες την ημέρα. Υποστηρίζει ότι οι απλήρωτες υπερωρίες, η ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας, η εργολαβική εργασία, η δουλειά με το κομμάτι, όπως κι η μετατροπή των μισθωτών σε αυτοαπασχολούμενους από πλατφόρμες τύπου e-food που προβλέπει ο νόμος ακολουθούν ”τις διεθνείς ορθές πρακτικές (…) το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και την οδηγία 2019/1158 της ΕΕ, της 20ής Ιουνίου 2019, σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και τους φροντιστές”. Το ίδιο ισχύει και για την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου, του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και της κυριακάτικης αργίας. Για τη δε πληρωμή της υπερωρίας και υπερεργασίας με ρεπό, ο Επίτροπος απαντά ότι «η ανάκτηση υπερωριών με τη μορφή μερικής απασχόλησης ή ημερών αδείας είναι συμβατή με την εν λόγω οδηγία». Αποδεικνύεται έτσι ότι ο διακαής πόθος των μεγαλοεργοδοτών για πραγματική τζάμπα εργασία έχει ήδη κατοχυρωθεί στις ευρωενωσιακές οδηγίες».¨

«Επιβεβαιώνεται ότι με τη βούλα των οδηγιών της ΕΕ για την εργασιακή ζούγκλα, τον αποκαλούμενο ”Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων” ξεχαρβαλώνεται η ζωή των εργαζομένων με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων, γίνεται ακόμα φθηνότερη η εργατική δύναμη» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Αναφέρει ακόμα ότι «ο επίτροπος βέβαια στην απάντηση του …κάνει πως δεν διάβασε την ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την άρση κάθε στοιχειώδους κρατικής ευθύνης με περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών» και σημειώνει: «Πρόκειται για μεθοδεύσεις που απογειώνουν την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων και πολλαπλασιάζουν τις καταγγελίες για εκβιασμούς ή πιέσεις όπως αυτές των online πλατφορμών και συνολικά της μεγαλοεργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους για να εργαστούν περισσότερες ώρες, για απολύσεις ακόμη και συνδικαλιστών, διώξεις, απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος στην απεργία».

«Η πλήρης ταύτιση της Κομισιόν με το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη αποδεικνύει, ότι αυτό αποτελεί πιστή εφαρμογή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων και συνέχεια όλων των αντεργατικών νόμων, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Είναι αυτές οι δυνάμεις του κεφαλαίου που έχουν κάνει σημαία τους τις λεγόμενες ”διεθνείς ορθές πρακτικές” και ”το κοινωνικό κεκτημένο της ΕΕ” εμφανίζοντάς τες ως δήθεν ”ασπίδα” των εργαζομένων. Γι’ αυτό άλλωστε υπερψήφισαν όλοι τους από κοινού την έκθεση που νομιμοποιεί τη μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε αυταπασχολούμενους πλην της Ευρωκοινοβουλευτικης Ομάδας του ΚΚΕ που την καταψήφισε.

Η «ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι», ο ”Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ” που επικαλείται ο επίτροπος, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση, αποτελούν ”νομικά εργαλεία του κεφαλαίου” που προωθούν το καθεστώς που λύνει τα χέρια στην μεγαλοεργοδοσία για να ξεσαλώνει. Το ευρωενωσιακό νομικό πλαίσιο, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ με ”κοινή σημαία” τις ανάγκες του κεφαλαίου και την εφαρμογή του υπερμνημονίου, του Ταμείο Ανάκαμψης, όχι μόνο δεν προστατεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά αποτελούν οδηγό για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα» τονίζει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα τους για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος-έκτρωμα κι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων, να αντιπαλέψουν σθεναρά και το νέο αντιδραστικό νόμο εξατομίκευσης, τζογαρίσματος και ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων. Η καπιταλιστική ανάπτυξη και η κερδοφορία των ομίλων καταπνίγει τις σύγχρονες εργατικές-λαϊκές ανάγκες των εργαζομένων. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αγωνιστούν με προμετωπίδα τις σύγχρονες ανάγκες, για 5νθήμερο-7ωρο-35ωρο, αυξήσεις στους μισθούς, σύγχρονα εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι έχουν επιλογή: να διαλέξουν το δρόμο της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης».

Πηγή: sofokleousin.gr