«Πρέπει να σταθούμε στη διαχρονικότητα του εγκλήματος και στην πορεία εξέλιξης των πραγμάτων γιατί όλες οι κυβερνήσεις και οι προηγούμενες και η σημερινή είχαν ως προσανατολισμό της αστυνομίας να αποτελεί εργαλείο καταστολής του λαϊκού και νεολαΐστικου κινήματος» επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε σημερινή του παρέμβαση στην ΕΡΤ1.

Όπως υποστήριξε, στη συνέχεια, «οι πιο εκπαιδευμένες ομάδες της αστυνομίας και ο προσανατολισμός τους όσον αφορά τα επιχειρησιακά σχέδια σχετίζονται άμεσα με την αντιμετώπιση του οργανωμένου εργατικού-λαϊκού και νεολαΐστικου κινήματος. Απόρροια όλων αυτών είναι η αναβάθμιση που γίνεται με την προκήρυξη των 400 θέσεων για την πανεπιστημιακή αστυνομία».

«Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει η ίδια φροντίδα, αντίθετα υποβαθμίζεται, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. ‘Αρα σχετίζεται με τον προσανατολισμό της αστυνομίας η οποία αντί να αποτελεί μια υπηρεσία προστασίας της ζωής και της περιουσίας αποτελεί μηχανισμό καταστολής στα χέρια του συστήματος για να μπορούν να επιβληθούν οι συνεχόμενες αντιλαϊκές πολιτικές» πρόσθεσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι «όσο αντιδραστικοποιείται το κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, όσο κλιμακώνεται καθημερινά η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα στην εργασία, στην Παιδεία και στην Υγεία θα ήταν αφύσικο να λέμε ότι προστατεύονται τα δημοκρατικά δικαιώματα. Αντίθετα υπάρχει μια βίαιη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση θωράκισης του συστήματος από τις λαϊκές αντιδράσεις».

«Από αυτή την άποψη», συμπλήρωσε, «οι αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα ισχυροποίησαν τις διατάξεις που αφορούν στον τρομονόμο και στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων στη συγκέντρωση, στη συνάθροιση, στη διαδήλωση και στην απεργία, ενώ αντίθετα μειώθηκαν οι ποινές των ποινικών αδικημάτων και αυστηροποιήθηκαν οι ποινές που αφορούν το οργανωμένο μαζικό και νεολαΐστικο κίνημα».

«Προτεραιότητα είναι η θωράκιση του συστήματος από τις λαϊκές αντιδράσεις, άρα η καταστολή, και αντίθετα – και είναι το παράλογο της υπόθεσης – ενώ υπάρχουν τεχνολογικά οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο ποινικό έγκλημα φαίνεται ότι δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο βαρύ έγκλημα» κατέληξε στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Πηγή: sofokleousin.gr