Η Κίνα τείνει «χείρα βοηθείας» στη Ρωσία, την ώρα που αυτή βρίσκεται στη δίνη των δυτικών κυρώσεων, ενώ δεκάδες εταιρείες «κολοσσοί» αναστέλλουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη Μόσχα.

Το Πεκίνο, μέσω των κορυφαίων κρατικών του επιχειρήσεων, σκοπεύει να αποκτήσει μερίδιο, να ρίξει δηλαδή κεφάλαια, σε σημαντικές ρωσικές ενεργειακές εταιρείες και σε άλλες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εμπορευμάτων. Επιδεικνύοντας έμπρακτη στήριξη που ενισχύει μεταξύ άλλων τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών, η Κίνα στοχεύει στην απόκτηση μεριδίου σε επιχειρήσεις « κολοσσούς» όπως η Gazprom και η Rusal.

Υπάρχει βεβαίως και ένας έτερος σημαντικός λόγος για την Κίνα, πέρα από τη δέσμευση προς τη Μόσχα για συνέχιση των εμπορικών σχέσεων. Το Πεκίνο ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι αυξανόμενες τιμές στην οικονομία και επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει τον αθρόο εφοδιασμό εμπορευμάτων, που προέρχεται και από τη Ρωσία, που ως γνωστόν αποτελεί παγκόσμιο πρωταγωνιστή στις εξαγωγές εμπορευμάτων, μετάλλων κτλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα οδηγήσουν σε οριστική συμφωνία. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, μεταξύ των σημερινών ενεργειακών επενδύσεων της Κίνας στη Ρωσία, η CNPC έχει μερίδιο 20% στο έργο Yamal LNG και 10% κράτος στο Arctic LNG 2, ενώ η Cnooc Ltd. κατέχει επίσης το 10% της Arctic.
 

Πηγή: sofokleousin.gr