Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει περιορισμούς βίζας σε Αμερικανούς υπηκόους με «ανάρμοστη» συμπεριφορά σε θέματα που αφορούν το Χονγκ Κονγκ, ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τον περιορισμό των ελευθεριών στην πόλη.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που το κορυφαίο σώμα λήψης αποφάσεων του κινεζικού Κοινοβουλίου συζητά το προσχέδιο του νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στην πόλη φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να εξαλειφθούν οι διαφωνίες και να ενισχυθεί ο έλεγχος του Πεκίνου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζάο Λιτζιάν, ο οποίος ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερώτηση για τις νέους περιορισμούς βίζας της Ουάσινγκτον, δεν διευκρίνισε ποιοι Αμερικανοί υπήκοοι στοχοθετούνται.

«Οι ΗΠΑ επιχειρούν να παρεμποδίσουν τη νομοθεσία της Κίνας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας στην ΕΔΠ (Ειδική Διοικητική Περιοχή) του Χονγκ Κονγκ επιβάλλοντας τις λεγόμενες κυρώσεις, αλλά ποτέ δεν θα καταφέρουν», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Ως απάντηση… η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς βίας σε Αμερικανούς ιδιώτες με ανάρμοστη συμπεριφορά σε θέματα που σχετίζονται με το Χονγκ Κονγκ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι νέοι περιορισμοί βίζας από την Ουάσινγκτον αφορούν «εν ενεργεία και πρώην» αξιωματούχους του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «που θεωρείται ότι είναι υπεύθυνοι, ή συνεργοί, για την υπονόμευση του υψηλού βαθμού αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ».

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων σε ανθρώπους ή εταιρίες που στηρίζουν τις προσπάθειες για περιορισμό της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει δευτερεύουσες κυρώσεις σε τράπεζες που συναλλάσσονται με οποιονδήποτε στηρίζει τον περιορισμό της αυτονομίας της περιοχής.

Ο Τζάο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ αναφορικά με το νομοσχέδιο και προειδοποίησε ότι το Πεκίνο θα απαντήσει με ισχυρά αντίμετρα στις αμερικανικές ενέργειες για το Χονγκ Κονγκ.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr