Μικρή επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω της κυβερνητικής καταστολής των τιμών στα εμπορεύματα και στην ενέργεια.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για 2,5%, αλλά υψηλότερα από το 1,5% του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 12,9% τον Νοέμβριο, χαμηλότερα από το υψηλό 26 ετών του Οκτωβρίου (στο 13,5%), αλλά υψηλότερα από το 12,4% που αναμενόταν.

Αν και ο δείκτης παραμένει δυσάρεστα υψηλά, η συγκράτηση των τιμών μπορεί να δώσεις στα μέλη της κεντρικής τράπεζας κάποιο περιθώριο για να απελευθερώσουν περισσότερα κίνητρα για να στηρίξουν την επιβραδυνόμενο ανάπτυξη.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, με τις τιμές από την εξόρυξη άνθρακα να αυξάνονται 88,8% σε ετήσια βάση και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου να αυξάνεται 68,5%.

Ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού πιθανότατα έχει πιθανότατα κορυφωθεί, ο ρυθμός με τον οποίο θα επιβραδυνθεί είναι εξαιρετικά αβέβαιος, αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank.

Πηγή: sofokleousin.gr