Η έξαρση της COVID-19 στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, που έχει αναφέρει 152 κρούσματα τοπικής μετάδοσης μέσα σε πέντε ημέρες, οδήγησε πόλεις σε άλλες περιοχές της χώρας να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες ενόψει σημαντικών αργιών, αν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν κατά της επιβολής οριζόντιων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες εκδόθηκαν ενόψει της εβδομαδιαίας αργίας της Εθνικής Εορτής που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου –μια σημαντική τουριστική περίοδος– καθώς και της αργίας του Μεσοφθινοπωρινού Φεστιβάλ την επόμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο ξέσπασμα την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, για την αντιμετώπιση του οποίου επιβλήθηκαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ορισμένες πόλεις, έπληξε τον τουρισμό, τη φιλοξενία και τις μεταφορές και επιβράδυνε σημαντικά την αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

Παρόλο που όλα τα νέα περιστατικά τοπικής μετάδοσης στην Κίνα από τις 10 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί μόνο στη νοτιοανατολική επαρχία Φουτζιάν, η βορειοανατολική πόλη Τζιλίν καθώς και οι Μαομίνγκ και Γκουανγκτζόου στο νότιο τμήμα της χώρας συμβουλεύουν τους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια εκτός της δικής τους επαρχίας. Αντίστοιχες οδηγίες έχουν εκδώσει οι επαρχίες Σανσί και Χεϊλονγκτζιάνγκ.

Ωστόσο η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε στο κύριο άρθρο της σήμερα ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να προχωρούν χωρίς σχεδιασμό σε οριζόντιες οδηγίες για αποφυγή των μετακινήσεων ή να καταστήσουν υποχρεωτικά τέτοιου είδους μέτρα.

«Πρέπει να βελτιώσουμε σταδιακά την ακριβή αποτελεσματικότητα της δυναμικής μας πορεία μηδενικών κρουσμάτων», ανέφερε η εφημερίδα. «Θα πρέπει να αποφύγουμε μια ολοκληρωτική παύση σε μεγάλη κλίμακα. Πρέπει να προσπαθήσουμε για τον έγκαιρο εντοπισμό κάθε έξαρσης. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα το περιορίσουμε γρηγορότερα ούτως ώστε να προκαλέσει μικρότερη ζημιά στην κοινωνία».

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι 50 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης καταγράφθηκαν για τις 14 Σεπτεμβρίου, συγκριτικά με 59 μία ημέρα νωρίτερα. Όλα τους ήταν στη Φουτζιάν.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό τοπικών μολύνσεων στις τρεις πόλεις της Φουτζιάν –την Πουτιάν, όπου ξέσπασε η έξαρση, τη Σιαμέν και την Τσουαντζόου– σε 152.

Έως τις 14 Σεπτεμβρίου, η ηπειρωτική Κίνα είχε καταγράψει 95.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πηγή: sofokleousin.gr