Νέα «βόμβα» έσκασε στον κλάδο του real estate στην Κίνα, που κλυδωνίζεται εδώ και εβδομάδες, από την αδυναμία της Evergrande να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Η Fantasia Hondings η οποία θεωρείται ένα από τα κορυφαία brands στον χώρο του real estate στην Κίνα, δεν πλήρωσε ομόλογο αξίας 206 εκατομμυρίων δολαρίων, που έληξε χθες.

Η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει εδώ και μερικές εβδομάδες, ότι δεν είχε την απαιτούμενη ρευστότητα για να εξυπηρετήσει τη συγκεκριμένη πληρωμή, κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες.Η εν λόγω εταιρεία ανέστειλε, σήμερα, τη διαπραγμάτευση των μετοχών της, στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ από τις αρχές του έτους έχει χάσει το 60% της χρηματιστηριακής της αξίας.

Είναι προφανές ότι η αγορά ακινήτων στην Κίνα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, που δύναται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του ασιατικού «γίγαντα». Η περίπτωση της Εvergrande ενδεχομένως να είναι η αρχή και η κρίση να μετακυλήσει και σε άλλες κατασκευαστές ακινήτων, που αποτελούν πυλώνα της εγχώριας οικονομίας.

Τα ανησυχητικά στοιχεία, που καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος είναι τα εξής: η στεγαστική αγορά της Κίνας αντιστοιχεί στο 20% του κινεζικού ΑΕΠ και το real estate (το σύνολο εργασιών, δραστηριοτήτων, υπηρεσιών), στο 30%. Η έκθεση αλλά και η επιρροή της εν λόγω αγοράς ακινήτων και προφανώς της Εvergrande στην κινεζική οικονομία.

Επίσης, στην Κίνα η «κουλτούρα» της ιδιοκτησίας ακινήτου είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένη, καθότι λογίζεται ως ενδεδειγμένη έως και απαραίτητη επένδυση για μια οικογένεια. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι η ιδιοκτησία κατοικιών ανέρχεται στο 90%…
 

Πηγή: sofokleousin.gr