Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία Shimao Group Holdings Ltd. δήλωσε ότι δεν πλήρωσε ένα ομόλογο ύψους 1 δισ. δολαρίων που έληξε σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εταιρεία κατασκευής πολυτελών κτιρίων δήλωσε σε χρηματιστηριακή κατάθεση στο Χονγκ Κονγκ ότι δεν έχει επίσης πραγματοποιήσει πληρωμές κεφαλαίου που αφορούν ορισμένα άλλα υπεράκτια χρέη και βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πιστωτές της, ενώ προσπαθεί να επιτύχει “φιλικές λύσεις”. Εάν η Shimao δεν μπορέσει, “οι πιστωτές μπορεί να έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν επιτάχυνση της αποπληρωμής” και να λάβουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Shimao, η 14η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία της χώρας με βάση τις συμβολαιοποιημένες πωλήσεις πέρυσι και η οποία κατασκευάζει επίσης εμπορικά ακίνητα, απέτυχε τον περασμένο μήνα να αποπληρώσει ένα ιδιωτικό γραμμάτιο, μια καθυστέρηση που ενέτεινε τις ανησυχίες για κρυμμένους λογαριασμούς στους κινέζους κατασκευαστές.

“Λόγω των αβεβαιοτήτων της αγοράς σχετικά με την αναχρηματοδότηση του χρέους και των γενικά δύσκολων συνθηκών λειτουργίας και χρηματοδότησης, ο όμιλος αντιμετώπισε αρνητικές εξελίξεις στις πιστοληπτικές του αξιολογήσεις και την εμφάνιση μη καταβολής κεφαλαίου στο πλαίσιο ορισμένων υπεράκτιων χρεών του”, ανέφερε η Shimao στην κατάθεσή της σήμερα.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι διόρισε την Admiralty Harbour Capital Ltd. ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο και την Sidley Austin ως νομικό σύμβουλο για να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της κεφαλαιακής δομής, της ρευστότητας και των επιλογών της.

Η κατασκευάστρια εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων εκδοτών χρέους ακινήτων στην Κίνα. Έχει σχεδόν 10 δισ. δολάρια σε χερσαία και υπεράκτια ομόλογα σε κυκλοφορία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

Πηγή: sofokleousin.gr