Η δυνατή και σταθερή κινεζική οικονομία παρέχει περισσότερες δυνατότητες για την περιοχή της Κεντρικής Ασίας, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων τους, όπως δήλωσε χθες στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ανρί Σαράποφ, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών της Τασκένδης.

Τα επιτεύγματα της Κίνας παραμένουν ελκυστικά, ειδικότερα στην περίοδο μετά την πανδημία, όταν οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένου και του Ουζμπεκιστάν λαμβάνουν μέτρα για την αναζωογόνηση των οικονομιών τους, σύμφωνα με την άποψη του Σαράποφ.

«Ο οδηγός για τη διεύρυνση της συνεργασίας του Ουζμπεκιστάν με την Κίνα είναι το εμπόριο, αλλά και οι τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων» εξήγησε ο ίδιος.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στρατηγικά συμφέροντα του Πεκίνου και της Τασκένδης σε αυτό το επίπεδο, ταυτίζονται συνολικά: οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή» πρόσθεσε ο Σαράποφ.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr