Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την κατάσταση προς έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο καθώς ορισμένοι πολιτικοί αναζητούν έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να εξασφαλίσουν στήριξη ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η Κίνα είναι ο βασικός αντίπαλος της Δύσης και έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι εκμεταλλεύεται το θέμα του εμπορίου και δεν λέει την αλήθεια για το ξέσπασμα της νέας κινεζικής επιδημίας, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Ερωτηθείς εάν βλέπει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ο Κινέζος πρεσβευτής στο Λονδίνο Λιου Σιαομίνγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και ότι δεν θα υπάρξει νικητής από μια τέτοια προσέγγιση.

«Δεν είναι η Κίνα που έχει γίνει επιθετική. Είναι η άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού που θέλει να ξεκινήσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο στην Κίνα, άρα πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό», δήλωσε ο Λιου σε δημοσιογράφους. «Δεν ενδιαφερόμαστε για κανένα Ψυχρό Πόλεμο, δεν ενδιαφερόμαστε για κανένα πόλεμο».

«Όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει στις ΗΠΑ, προσπάθησαν να καταστήσουν την Κίνα αποδιοπομπαίο τράγο, θέλουν να κατηγορήσουν την Κίνα για τα προβλήματά τους», δήλωσε. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή είναι μια εκλογική χρονιά».

Ο πρεσβευτής δεν ανέφερε κατ’ όνομα τον Τραμπ ή τον δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά είπε ότι κάποιοι κάνουν και λένε οτιδήποτε για να εκλεγούν.

«Θέλουν να κάνουν να πάντα, συμπεριλαμβανομένου του να μεταχειριστούν την Κίνα ως εχθρό», δήλωσε ο Λιου. «Πιθανόν πιστεύουν ότι χρειάζονται έναν εχθρό, πιστεύουν ότι θέλουν έναν Ψυχρό Πόλεμο αλλά εμείς δεν ενδιαφερόμαστε, συνεχίζουμε να λέμε στην Αμερική ότι η Κίνα δεν είναι εχθρός σας, η Κίνα είναι φίλος σας, εταίρος σας».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι οι ΗΠΑ θέλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια συμμαχία για να αντιμετωπίσουν την Κίνα ενώ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορονοϊού για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα.

Αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε τη συμμετοχή της Huawei στα δίκτυα 5G της χώρας, ο Λιου προειδοποίησε με σαφή τρόπο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει μέλλον εάν προσπαθήσει να αποδεσμευθεί από το κομμουνιστικό κράτος.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια ‘Παγκόσμια Βρετανία’ που παρακάμπτει ή εξαιρεί την Κίνα, η αποσύνδεση από την Κίνα σημαίνει αποσύνδεση από ευκαιρίες, αποσύνδεση από ανάπτυξη, αποσύνδεση από το μέλλον», δήλωσε ο Λιου. Πρόσθεσε ότι το Λονδίνο δηλητηρίασε τις σχέσεις με την ανάμειξή του στην πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ και προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πληρώσει το τίμημα» εάν θέλει να συμπεριφερθεί στην Κίνα ως ένα εχθρικό κράτος.

Πηγή: sofokleousin.gr