Η Κίνα διαθέτει έναν δυναμικό, μεγάλο και ταχύτατα αναπτυσσόμενο ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεων, ενώ η αντίληψη ότι ο κινεζικός ιδιωτικός τομέας «βρίσκεται σε κίνδυνο» από την εκστρατεία εφαρμογής κανονισμών, είναι υπερβολική, σύμφωνα με το ινστιτούτο Peterson Institute for International Economics (PIIE).

«Στην ουσία, οι κινεζικές εταιρίες που ασχολούνται με το διαδίκτυο και για τις οποίες εφαρμόζεται η παραπάνω εκστρατεία, αποτελούν ένα μικρό συστατικό στοιχείο, ενός μεγάλου ιδιωτικού τομέα, ο οποίος συνεχίζει να επενδύει, να αναπτύσσεται και να αποδίδει καλύτερα από τον κρατικό τομέα των επιχειρήσεων στην Κίνα» σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το PIIE, μία δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Οι ιδιωτικές εταιρίες που δέχθηκαν πλήγμα από την ενίσχυση του πλαισίου των κανονισμών στην Κίνα κατά την προηγούμενη χρονιά, ήταν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού τομέα των ιδιωτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στη χώρα, ανέφερε σχετικά το άρθρο, υπό τον τίτλο: «Καταρρέει πραγματικά o ουρανός για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κίνα;»

Περίπου είκοσι εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στον ιδιωτικό τομέα της Κίνας, μέχρι το τέλος του 2019, με τον αριθμό αυτό των επιχειρήσεων, να είναι αυξημένος κατά περίπου τέσσερις φορές από την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν μόνο 266.000 επιχειρήσεις που ελέγχονται από το κράτος στην Κίνα και οι οποίες, καταγράφουν οριακή αριθμητική αύξηση.

Στην κινεζική αγορά, δραστηριοποιούνται επίσης, περίπου 83 εκατομμύρια ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανήκουν μόνο σε ένα φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, που επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία της Κίνας.

Η προσπάθεια του Πεκίνου να συγκρατήσει μερικές από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρίες της Κίνας, επηρεάζει μόνο ένα μικρό μέρος της ψηφιακής οικονομίας, έναντι του συνολικού παραγόμενου ΑΕΠ, όπως ανέφερε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το PIIE.

«Ο μεγάλος τομέας των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κίνα, δεν περιλαμβάνει μόνο τις εταιρίες του διαδικτύου… Το 2020, μόλις έντεκα διαδικτυακές εταιρίες ήταν μεταξύ των 500 μεγαλύτερων ιδιωτικών επιχειρήσεων αναφορικά με την κατάταξη των εσόδων» όπως ανέφερε το PIIE.

πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr