«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την ακύρωση της Σύμβασης της Κων/πολης μπορεί να ακυρώσει και τη Συνθήκη της Λωζάνης» δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αποχώρησης από τη Σύμβαση για τη βία κατά των γυναικών είναι εναντίον των νόμων.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «από δω και εμπρός υπεύθυνος για όλες τις γυναίκες και τα παιδιά που θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βία και δολοφονούνται είναι ο Ερντογάν», προσθέτοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος «αγνοεί τη βούληση του έθνους, ενεργεί κατά του νόμου κι αυτή η απόφαση δεν ισχύει».

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε πως «αν ο (Τούρκος) πρόεδρος επιμείνει, μπορεί για παράδειγμα να ακυρώσει ακόμη και τη συνθήκη της Λωζάνης. Ως χώρα πρέπει να δούμε τί εξουσίες έχουμε παραδώσει σε ένα μόνο άτομο. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα μαζί με τους υπουργούς του. Η Τουρκία πρέπει να πάει σε πρόωρες εκλογές το συντομότερο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης είπε «το να ανακοινώνεις μέσα στη νύχτα ότι αποχωρείς από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ μαθαίνουμε καθημερινά ότι διαπράττονται νέες βιαιοπραγίες σε βάρος γυναικών είναι θλιβερό».

Πηγή: sofokleousin.gr