Ουκρανοί στρατιώτες που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τον ρωσικό στρατό και αφέθηκαν ελεύθεροι πρόσφατα ανέφεραν την «απάνθρωπη μεταχείριση» που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, κατήγγειλε η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Ουκρανοί στρατιώτες αφηγήθηκαν την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστησαν από τη Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook, αναφερόμενη ιδιαίτερα σε διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης.

«Τους κρατούσαν σε χωράφι, σε λάκκο, σε ένα γκαράζ. Κάθε τόσο έβγαζαν κάποιον έξω: τον ξυλοκοπούσαν με γκλοπ, τον πυροβολούσαν στο ύψος του αυτιού, τον εκφόβιζαν», συνεχίζει η Ντενισόβα.

Μιλώντας για τους ναυτικούς που αιχμαλωτίστηκαν τις πρώτες ημέρες της εισβολής στο Φιδονήσι, νησί του Εύξεινου Πόντου, είπε ότι «τους άφηναν σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα σε θερμοκρασίες 20°C υπό το μηδέν, γεγονός που προκάλεσε κρυοπαγήματα σε πολλούς από αυτούς».

Δύο ανταλλαγές κρατουμένων έχουν αναφερθεί ότι έχουν γίνει μέχρι στιγμής, στις 24 Μαρτίου, από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η μία αφορούσε την απελευθέρωση των 19 Ουκρανών ναυτικών από το Φιδονήσι, έναντι έντεκα αμάχων ναυτικών που διασώθηκαν από ρωσικό πλοίο που είχε βυθιστεί κοντά στην Οδησσό, η άλλη αφορούσε δέκα ήταν στρατιώτες από κάθε χώρα.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δύο ακόμη ανταλλαγές οργανώθηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τις ημερομηνίες ή τον αριθμό των αιχμαλώτων που εμπλέκονταν.

Πηγή: sofokleousin.gr