Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς  , δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

“Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Είχαμε συζήτηση την Παρασκευή με την επιτροπή, και παρουσιάσαμε ένα πλήρες σχέδιο για το άνοιγμα σε πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή Γυμνασίων και Λυκείων. Ο στόχος είναι για την άλλη εβδομάδα κάποια στιγμή. Θα συνοδεύεται από το συμπληρωματικό μέτρο του self-testing για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι” δήλωσε η υπουργός.

Όπως διευκρίνισε “το τεστ αυτό θα το παίρνουν οι γονείς δωρεάν από τα φαρμακεία” και κάθε παιδί, όπως και κάθε ενήλικας, θα δικαιούται τέσσερα τεστ τον μήνα. “Κάθε Δευτέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το self test, με στόχο να θωρακίσουμε όσο μπορούμε τα σχολεία μας. Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν, όπως μάσκες, διαλείμματα, αποστάσεις κλπ” πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία απάντησε πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι “μια δυναμική διαδικασία και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς”. “Συζητάμε κάθε βήμα με τους ειδικούς, θα περιμένουμε τις εισηγήσεις τους και αυτή την εβδομάδα. Στόχος είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στη διά ζώσης εκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι λύση ανάγκης” είπε.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε πως υπάρχει το ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς εντός του Ιουνίου, διευκρινίζοντας πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα “και όταν γνωρίζουμε πότε θα ανοίξουν τα σχολεία”. Για τις Πανελλαδικές είπε ότι θα διεξαχθούν κανονικά εντός του Ιουνίου, με αυστηρά μέτρα, και ότι δεν εξετάζεται περαιτέρω μείωση της ύλης, πέρα από αυτή που έχει ανακοινωθεί.

Για τις κατατακτήριες, αλλά και το άνοιγμα των φροντιστηρίων, η υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εισήγηση των ειδικών.

Σε ό,τι αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις σημείωσε πως δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι αποφάσεις, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνουν και φέτος, όπως και πέρυσι.

Πηγή: sofokleousin.gr