«Εάν κανείς άκουγε τις τοποθετήσεις των υπουργών θα αναρωτιόταν εάν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια στην αγορά και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο κ. Κατρίνης σχολίασε πως «σε όλη την Ευρώπη το εκκρεμές έχει αρχίσει να γυρίζει αντίστροφα και οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στις συντηρητικές κυβερνήσεις και στην απόλυτη κυριαρχία των αγορών και θέλει μια κοινωνική διάσταση στην οικονομία» επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά κελεύσματα αυτή επιμένει σε Θατσερικές πολιτικές σε όλους του τομείς.

Ο κ. Κατρίνης αναφερόμενος στη ΔΕΗ καταλόγισε ευθύνες της κυβέρνησης «και σε σχέση με τη χειραγώγηση πιθανόν της μετοχής και για το πώς κάποια funds φαίνεται ότι αποεπένδυσαν λίγες μέρες πριν γίνει αυτή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και σε σχέση με τον χαρακτήρα που έχει η ΔΕΗ» υποστηρίζοντας παρά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχό της αυτό δεν προκύπτει».

Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας να δηλώνει πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το θέμα της ακρίβειας, αφού ούτως ή άλλως όλα αυτά απορροφώνται από τις μειώσεις της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών» Εάν, είπε, «οι Έλληνες πολίτες και όσοι διαπιστώνουν καθημερινά το κύμα ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ, στις λαϊκές, στο κόστος ενέργειας, στα καύσιμα και στις μετακινήσεις έβλεπαν αυτή τη συζήτηση, θα αναρωτιόντουσαν πραγματικά αν οι συμμετέχοντες υπουργοί έχουν αίσθηση της πραγματικότητας». Απέδωσε αστοχία στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης που προέβλεπαν αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Της καταλόγισε, μεταξύ άλλων, ότι δεν ασκεί ελέγχους στην αγορά. Η κυβέρνηση, είπε, «έχει εγκαταλείψει εντελώς τον ρόλο του κράτους για τον έλεγχο της αγοράς και μένουν απροστάτευτοι οι καταναλωτές. Μοναδική εξαγγελία είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος με τα 9 ευρώ τον μήνα, που όμως η τελική επιβάρυνση θα φανεί στις αρχές του επόμενου έτους».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΛΑ ανάφερε πως «δυστυχώς όλα αφήνονται από την κυβέρνηση στον αυτόματο πιλότο. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, παρά τις προσδοκίες των στελεχών της κυβέρνησης ότι θα είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς και οι πολίτες θα συνεχίζουν να αισθάνονται ανυπεράσπιστοι και απροστάτευτοι σε μία χώρα που το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, όπως και τα ληξιπρόθεσμα και που η οικονομία, παρά τα ωραία λόγια του υπουργού Οικονομικών, δεν φαίνεται να είναι τόσο στέρεη όσον αφορά τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα. Φοβάμαι ότι είστε σε άλλη πραγματικότητα».

Πηγή: sofokleousin.gr