Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγορώντας την ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «είναι πολύ λίγα και πολύ αργά».

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνοψίζονται με 4 μόνο λέξεις. Πολύ λίγα, πολύ αργά. Δεν ακούσαμε τίποτα για πλαφόν στις τιμές στην ενέργεια και στα καύσιμα, όπως έγινε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και της φορολογίας στα καύσιμα. Δεν ακούσαμε τίποτα για τη φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών με μια ειδική εισφορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα επανέλαβε τις έξι προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του και οι οποίες, όπως είπε, θα στηρίξουν ουσιαστικά και πραγματικά την ελληνική κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά από την ενεργειακή κρίση.

«Η επιδότηση των 0,22 λεπτών το λίτρο της βενζίνης με ανώτατο όριο τα 180 λίτρα σημαίνει 39 ευρώ το τρίμηνο, δηλαδή 13 ευρώ το μήνα για τον πολίτη ενώ από το επίδομα για το Πάσχα των 200 ευρώ, που υποτίθεται στοχεύει να ενισχύσει μπροστά στο κύμα ακρίβειας, τους οικονομικά αδύναμους, εξαιρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι και αυτοί για τους οποίους έχει λήξει το επίδομα ανεργίας και είναι χωρίς καμία εισοδηματική κάλυψη. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και να οδεύει προς διψήφιο ποσοστό, το ρεύμα να έχει αυξηθεί κατά 71%, τη βενζίνη να έχει αυξηθεί κατά 31%, το πετρέλαιο κίνησης κατά 44%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 64% και το φυσικό αέριο να έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, αφήνω στην κρίση όλων αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αποτελεσματικά και πόσο», υπογράμμισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωσε:

«Η ακρίβεια έχει ήδη οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 1,5 μισθού το χρόνο για τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 663 ευρώ. Αλλά και στα ευρήματα της τελευταίας έρευνας του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ […] οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες μπορούν να επιβιώσουν στοιχειωδώς μόνο τις 19 ημέρες του μήνα».

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρίνης, «ακρίβεια και ανατιμήσεις υπάρχουν εδώ και μήνες και δεν οφείλονται μόνο στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, όταν όμως το ΚΙΝΑΛ αναδείκνυε το πρόβλημα, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, η κυβέρνηση το υποτιμούσε».

«Η γενικότερη αντίληψη που διέπει την κυβερνητική πολιτική συνίσταται στην κάλυψη και στην απόκρυψη των προβλημάτων. Είναι η αντίληψη για την οποία πάντα φταίει κάποιος άλλος και ποτέ η κυβέρνηση: Για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση. Για την πανδημία και την αδυναμία ελέγχου και διαχείρισής της, φταίνε οι πολίτες, οι νέοι, διαλέγετε και παίρνετε.

Πότε και για τίποτα δεν έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που αντί να αναζητά λύσεις, αναζητά δικαιολογίες. Μια κυβέρνηση που σε κάθε πρόταση της του Κινήματος Αλλαγής και συνολικά της αντιπολίτευσης, αντιτείνει το επιχείρημα των ‘’λεφτόδεντρων” που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα ζήτησε να γίνει έλεγχος για το πού πήγαν τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν την περίοδο της πανδημίας για να διακριβωθεί, όπως είπε, αν αξιοποιήθηκαν παραγωγικά, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο ή αν διατέθηκαν γενικώς και αδιακρίτως και όχι σε αυτούς που τα είχαν περισσότερο ανάγκη και που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων».

Τέλος ο κ. Κατρίνης τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση οι έξι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ που περιλαμβάνουν:

1) Πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2) Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

3) Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

4) Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.

5) Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% για το 2022

6) Ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: sofokleousin.gr