Η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν αυτής κατά 2% που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022, βρίσκεται εδώ και καιρό στις σκέψεις του υπουργείου Εργασίας. Με τα μακροικονομικά δεδομένα, όπως είναι ο αισθητά ταχύτερος ρυθμός με τον οποίο «τρέχει» η ελληνική οικονομία το 2021, να επιτρέπουν πρόσθετες-θετικού τύπου-παρεμβάσεις, το σενάριο για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού κερδίζει συνεχώς έδαφος. Το ομολογεί, άλλωστε, και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τον κατώτατο μισθό.

«Τώρα η οικονομία έχει μπει σε ένα θετικό έδαφος. Θα έρθουν και άλλες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά θα είναι από τον καινούριο χρόνο οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τους το ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους. Είναι προφανές αυτό», δήλωσε ο κ.Χατζηδάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Open και πρόσθεσε: «μιλάω για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δηλαδή, πάλι διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την ΤτΕ – επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας και κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο».

Το εύρος της πρόσθετης αύξησης στον κατώτατο μισθό, θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο ρυθμός, πλησιάζει δηλαδή τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οίκων, που ξεπερνούν το 8%, τόσο υψηλότερος θα είναι και ο πήχης της αύξησης.

Ως γνωστόν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 650 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 663 ευρώ.

Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νομοτεχνική προπαρασκευή, τη διαβούλευση με φορείς, κοινωνικούς εταίρους και τη διαμόρφωση του τεχνικού πλαισίου «ένταξης» του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας, είναι τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση που ο ρυθμός ανάπτυξης είναι άνω του 6% (να θυμίσουμε το ΥΠΟΙΚ έχει αναθεωρήσει την εκτίμησή του στο 6,5%)%, ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να αυξηθεί κατά  5,5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 699,46 ευρώ. Υπάρχει, ωστόσο kαι το άκρως θετικό σενάριο για αύξηση της τάξεως του 10%, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι 8%.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο και ανεξάρτητα από το πιο σενάριο ευοδωθεί, το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022, έχει, όπως διαφαίνεται, ισχυρές βάσεις πραγμάτωσης, κάτι που προκύπτει και από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας.
 

Πηγή: sofokleousin.gr