Σε τροχιά ανεξέλεγκτης υποχώρησης έχει εισέλθει το τουρκικό νόμισμα, ξεπερνώντας και το όριο των 8,50 λιρών/δολ. στις σημερινές συναλλαγές, καθώς η έναρξη της ψηφοφορίας για τις εκλογές στις ΗΠΑ σηματοδοτεί και την έναρξη μιας επικίνδυνης αντίστροφης μέτρησης για το καθεστώς Ερντογάν, δεδομένου ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει σαφές προβάδισμα και αυτό, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία που θα «γονάτιζαν» την ήδη εξουθενωμένη οικονομία.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 8 λιρών, ο ρυθμός υποχώρησης της λίρας έχει επιταχυνθεί και σήμερα η ισοτιμία έχει εκτιναχθεί ως τις 8,52 λίρες, ανεβάζοντας πάνω από 30% τις απώλειες από την αρχή του χρόνου. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι ο επίσημος πληθωρισμός (η ακρίβεια των στοιχείων αμφισβητείται έντονα…) πλησίασε το 12% (11,9%) τον Οκτώβριο, ενώ μάταιες αποδεικνύονται οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας, με πολύ αυστηρά μέτρα που έφθασαν ως τη διακοπή παροχής βραχυχρόνιας ρευστότητας στις τράπεζες, να σταματήσει την πτώση.

Αυτό που περισσότερο ανησυχεί την αγορά, όμως, δεν είναι τα δυσμενή οικονομικά στοιχεία, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για το καθεστώς Ερντογάν να δοθεί τέλος στην ιδιότυπη προστασία που απολαμβάνει σε όλα τα πεδία της διεθνούς πολιτικής από τον Ντόναλντ Τραμπ, στη βάση μιας προσωπικής σχέσης των δύο ηγετών. Η σχέση αυτή έχει προστατεύσει ως τώρα την Τουρκία από τον αμερικανικό νόμο CAATSA, ο οποίος προβλέπει την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων σε χώρες που αγοράζουν μεγάλης αξίας οπλικά συστήματα από τη Ρωσία, όπως εν προκειμένω η Τουρκία έχει αποκτήσει και ήδη δοκιμάζει επιχειρησιακά το αντιαεροπορικό σύστημα S-400.

Σύμφωνα με τον μακροοικονομικό αναλυτή, Χόλγκερ Σάπιτς, «με τον Μπάιντεν ως πρόεδρο ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία θα αυξανόταν σοβαρά». Η πιθανότητα εκλογής του Μπάιντεν προβάλλει πλέον ως το πιθανότερο σενάριο, καθώς, όπως τονίζει ο κορυφαίος Αμερικανός εκλογολόγος, Νέιτ Σίλβερ, η ανάλυση όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι οι πιθανότητες εκλογής του Μπάιντεν φθάνουν το 90%. Ο Μπάιντεν διατηρεί το μεγαλύτερο δημοσκοπικό προβάδισμα από την εποχή του Μπιλ Κλίντον και οι πιθανότητες μιας έκπληξης, όπως αυτή του 2016, είναι πολύ μικρές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η όλο και πιο πιθανή εκλογή Μπάιντεν φέρνει την τουρκική οικονομία μπροστά σε τέλεια καταιγίδα, καθώς συμπίπτει με την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, που ουσιαστικά αφήνει ανυπεράσπιστη τη λίρα στην αγορά συναλλάγματος και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια οξύτατη συναλλαγματική κρίση.

Όπως έχει γράψει το Σin, η απελπισία της Άγκυρας για την εξάντληση των αποθεμάτων συναλλάγματος έχει οδηγήσει σε εντελώς ανορθόδοξες προσπάθειες στήριξης της λίρας, μέσα από την πώληση αποθεμάτων χρυσού, για να αντλούνται δολάρια, τα οποία στη συνέχεια «καίγονται» σε ανεπιτυχείς προσπάθειες να υποστηριχθεί η λίρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), τον Οκτώβριο έγιναν για πρώτη φορά πωλήσεις χρυσού από κεντρικές τράπεζες, εδώ και δέκα χρόνια. Ανάμεσα στις τρεις κεντρικές τράπεζες που προχώρησαν σε πωλήσεις ήταν η τράπεζα της Τουρκίας, η οποία προχώρησε σε πώληση 22,3 τόνων χρυσού -οι άλλες δύο ήταν οι κεντρικές τράπεζες του Ουζμπεκιστάν και της Ρωσίας. Αν υποτεθεί ότι αυτή η ποσότητα πωλήθηκε σε μια μέση τιμή 1.900 δολ. ανά ουγκιά, η τουρκική κεντρική τράπεζα συγκέντρωσε από αυτές τις συναλλαγές περισσότερα από 1,3 δισ. δολ.

Πηγή: sofokleousin.gr