Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για υποχρεωτικό εμβολιασμό των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, «άδειασε», εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον αρμόδιο υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος τασσόταν αναφανδόν κατά της υποχρεωτικότητας.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκατομμυρίων πολιτών είναι αντίθετος με τη συνταγματική τάξη» είχε δηλώσει ο κ.Πλεύρης σε πρόσφατη συνέντευξή του, ωστόσο τα λεγόμενα και οι θέσεις του αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στον πληθυσμό, δεν ελήφθησαν υπόψιν από τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες.

Σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε και διακήρυσσε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αποδεκτή την εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω 60 ετών και της επιβολής προστίμου 100 ευρώ στους απείθαρχους. Το κοντράστ των όσων δήλωνε ο Θάνος Πλεύρης, με τη χθεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, καταδεικνύει το μέγεθος του «αδειάσματος» που υπέστη ο υπουργός Υγείας, που προς το παρόν, παρότι σφόδρα εκτεθειμένος, δεν έχει αντιδράσει.

Μιλώντας στο Mega προ εβδομάδων ο κ.Πλεύρης είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «δεν είναι δουλειά της πολιτείας να τρέχει με μια σύριγγα και να εμβολιάζει εκβιαστικά. Η κουβέντα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας, πρέπει να συνεκτιμά ένα παράγοντα, τη συνταγματική τάξη. Ο ανεμβολίαστος έχει δικαίωμα να μην εμβολιασθεί».

Αυτό που έχει σημασία είναι πως οι δηλώσεις έγιναν πριν από μερικές εβδομάδες, με τον υπουργό να έχει σαφή και πλήρη εικόνα για τη νέα έξαρση της πανδημίας. Εντούτοις, όμως και παρά την ανησυχητική άνοδο των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων, ο υπουργός Υγείας απέρριπτε κατηγορηματικά το «όπλο» της υποχρεωτικότητας.

Τι ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός

Χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι καθιερώνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Οσοι, μάλιστα, δεν υπακούσουν ούτε τώρα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε μήνα που θα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Το πρόστιμο των 100 ευρώ, θα βεβαιώνεται κάθε μήνα μέσω εφορίας, για όσους από τους 520.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, δεν κάνουν εμβόλιο. Η συγκεκριμένη ομάδα που αποτελεί βασική υγειονομική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, έχει προθεσμία έως τις 16 Ιανουαρίου, να κλείσει το ραντεβού για την πρώτη δόση. Αξίζει να σημειωθεί πως τα χρήματα από τα πρόστιμα, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία

Επίσης, ενόψει Χριστουγέννων και της αναμενόμενης αυξημένης κίνησης στην αγορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα παρακάτω:

  • Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθούν δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. 
  • Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου για να διαπιστωθεί η πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών

Πηγή: sofokleousin.gr