H κυβέρνηση παραδίδει τις λαϊκές σε όλο και λιγότερα χέρια, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το υπαίθριο εμπόριο, στην Ολομέλεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν χαρακτήρα οι λαϊκές αγορές που αποτελούν διέξοδο για το εισόδημα μικρών παραγωγών και εμπόρων και για τα λαϊκά στρώματα, να μπορούν να προμηθεύονται φτηνά και καλής ποιότητας εμπορεύματα, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Παίρνετε μέτρα για να προσαρμοστούν οι λαϊκές αγορές στην αντικειμενική διαδικασία της συγκέντρωσης, σε όλο και λιγότερα χέρια, είτε αυτό αφορά την παραγωγή, την μεταποίηση, την αγορά και άλλες διαδικασίες, εκτοπίζοντας βέβαια τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε πως μπορεί να αποσύρθηκε από την κυβέρνηση η αρχική διατύπωση του σχεδίου νόμου που έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής εταιρειών στις λαϊκές αγορές, όμως η βασική στόχευση, κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών, να βάλουν στο χέρι τις λαϊκές αγορές, παραμένει.

«Προσπαθείτε να αξιοποιήσετε διάφορα εργαλεία γι΄ αυτό το σκοπό», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το πιο επικίνδυνο εργαλείο που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να προωθήσει τους σχεδιασμούς της είναι η καλλιέργεια αντιθέσεων ανάμεσα στους παραγωγούς και τους επαγγελματίες, την ίδια ώρα που μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί εχθροί των παραγωγών και επαγγελματιών, που είναι τα πολυκαταστήματα, τα σούπερ μάρκετ οι υπεραγορές.

«Μπορεί η κυβέρνηση να απέσυρε κραυγαλέα άρθρα, όμως οι ρυθμίσεις που παραμένουν προετοιμάζουν το έδαφος για να προωθηθούν οι στοχεύσεις της κυβέρνησης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και προειδοποίησε ότι στο κλίμα αυτό κινούνται οι ρυθμίσεις που προβλέπουν ότι μετατρέπεται η «άδεια σε θέση», η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την απόκτηση ή ανανέωση άδειας, τα τιμωρητικά πρόστιμα και οι ποινές που φθάνουν στην αφαίρεση άδειας, την ίδια ώρα που στρώνεται το έδαφος για υψηλά τέλη που θα καταβάλλονται στους φορείς διαχείρισης.

Επαγγελματίες και παραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση γιατί «οι επιδιώξεις της κυβέρνησης να τους πετάξει βίαια έξω από τις λαϊκές αγορές δεν έχει σταματήσει και σε εύθετο χρονικό διάστημα θα τα θέσει σε εφαρμογή τα σχέδιά της», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Αναφερόμενος στην έξαρση και τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν παίρνει μέτρα προστασίας σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς» και τα σχολεία «μετά την επιλογή που έκανε το υπουργείο Παιδείας για να μειώσει τις κενές θέσεις των εκπαιδευτικών, να συγχωνεύσει τμήματα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το εμβόλιο για να μη λάβει μέτρα, δημιουργώντας έτσι και συνθήκες ανορθολογισμού.

Σε σχέση με την τροπολογία που άλλαζε τον τρόπο ανάδειξης των οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ευθεία παρέμβαση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τακτική που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ένταση της καταστολής από την κυβέρνηση. Μπορεί να αποσύρθηκε από την κυβέρνηση κάτω από τις έντονες αντιδράσεις όμως αυτό είναι προσωρινό. «Θέλετε όχι μόνον να ενισχύσετε την καταστολή αλλά και να χειραγωγήσετε το κίνημα», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πηγή: sofokleousin.gr