«Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 είναι βάρβαρος, βαθύτατα αντιλαϊκός και ταξικός. Κάνει αναδιανομή. Τα παίρνει από το λαό και τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι τα φορολογικά έσοδα εκτοξεύονται στα 50 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή, αυξημένα κατά 3,5 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και από αυτά, τα 2 δισ. αφορούν τους έμμεσους φόρους, που είναι «η πιο αντιλαϊκή φορολογία και χτυπάει το λαϊκό εισόδημα», ενώ αντίθετα οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Καραθανασόπουλος αναφερόμενος γενικότερα στην άδικη φορολογική πολιτική, επισήμανε ότι η πρώτη συμβολική κίνηση που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, ήταν να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διανεμόμενα κέρδη, αλλά διατήρησε όλους τους άλλους αντιλαϊκούς φόρους, όπως είχαν. Η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, προχώρησε περαιτέρω και στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των ομίλων και των διανεμόμενων κερδών. «Αυτή η πολιτική που θα συνεχιστεί, έχει ως αποτέλεσμα την όλο και λιγότερο συμμετοχή των ομίλων στα φορολογικά έσοδα του κράτους», είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ που επισήμανε ότι η ποσοστιαία συμμετοχή των νομικών προσώπων στα φορολογικά έσοδα είναι μόλις 5,46%.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση της «αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής«, ο βουλευτής χαρακτήρισε τη φορολογία για τα ακίνητα. «Διατηρείται το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στην ακίνητη περιουσία και τα έσοδά του υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν θα χρειάζονταν αν εισπράττονταν τα 4 δισ. ευρώ έσοδα από το φόρο ακινήτων των μεγάλων επιχειρήσεων και των off shore που καμία κυβέρνηση δεν εισέπραξε», είπε ο βουλευτής και αναφέρθηκε στις 41 φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές που μάλιστα είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες και ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθούν, γιατί «όλοι αυτοί δεν θέλουν να πληρώνει φόρο στη χώρα το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Ο βουλευτής επισήμανε ότι μειώνονται οι κοινωνικές παροχές κατά 50 εκατ. ευρώ και υπογράμμισε ότι μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ και κατά 140 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μειωμένες είναι και οι μεταβιβάσεις στον ΕΟΠΥΥ, όπως είπε. Αντίθετα φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ τα «δωράκια» στους φαρμακοβιομηχάνους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς με την επιστροφή του clawback και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως τόνισε. Την ίδια ώρα αυξάνονται, όπως επισήμανε τα εξοπλιστικά προγράμματα που μαζί με τις ΝΑΤΟτοϊκές δαπάνες φτάνουν στα 7,5 δισ. ευρώ.

H ανάπτυξη για την οποία κάνει λόγο η κυβέρνηση έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα, στηρίζεται σε φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ που προειδοποίησε για περαιτέρω επιδείνωση της εξαθλίωσης του λαού και της εργατικής τάξης που οδηγείται σε ακόμη πιο ευέλικτη εργασία και επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις αντιμεταρρυθμίσεις που πλήττουν τον πυρήνα των εργασιακών και εργατικών δικαιωμάτων.

Πηγή: sofokleousin.gr