Για τα μεγάλα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και ολόκληρο τον σχεδιασμό του υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για τα έργα σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη και γενικά στην Ελλάδα, μιλά σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Παράλληλα υπογραμμίζει το ρόλο που θα κληθεί να παίξει ο ιδιωτικός τομέας στην υλοποίηση πολύ μεγάλων οδικών και σιδηροδρομικών έργων.

Ο κ. Καραγιάννης τονίζει ότι ήδη είναι έτοιμα προς δημοπράτηση μεγάλα έργα στην Αττική, όπως οι επεκτάσεις της «Αττικής Οδού», που θα αλλάξουν τον χάρτη των μετακινήσεων στο λεκανοπέδιο.

«χουν κεντρική θέση στο σχεδιασμό μας τόσο τα έργα ΣΔΙΤ, όσο και οι προτάσεις καινοτομίας που σύντομα θα είναι πραγματικότητα. Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τη ΕΕ, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας ένα εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων. Γενικότερα, στόχος μας είναι η δημιουργική σύμπραξη. Να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η επιχειρηματικότητα για το δημόσιο συμφέρον.

Να σας πω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της φιλοσοφίας; Οι νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού που σχεδιάζουμε. Οι επεκτάσεις της Λεωφόρου Κύμης και η σύνδεσή της με τον ΠΑΘΕ και εκείνη προς τη Ραφήνα, είναι έτοιμες προς δημοπράτηση, ενώ και η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς το Ελληνικό με τη δημιουργία ανισόπεδων κόμβων στη Βουλιαγμένης και σήραγγας στην Ηλιούπολη είναι έργα εντυπωσιακά, που θα αλλάξουν τον χάρτη των μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο. Σε όλα αυτά τα έργα, που είναι αναγκαία για την καλύτερη καθημερινότητα στην πόλη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών, λιγότερο ή περισσότερο θα χρειαστεί η συμβολή του ιδιωτικού τομέα» τονίζει μεταξύ άλλων.

Για την Πατρών-Πύργου και το δεύτερο τμήμα του Ε65, δηλώνει ότι είναι δύο έργα υψίστης σημασίας για την κυβέρνηση. Είναι έργα αναγκαία, τα χρειάζονται οι πολίτες αλλά έχουν και κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο.

«Όσον αφορά στο Πάτρα- Πύργος, είμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Αυτό το πολύπαθο έργο, που παραλίγο να καταδικαστεί για πάντα λόγω ανεύθυνων αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις για να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου. Ταυτόχρονα, μέχρι να παραδοθεί ο νέος δρόμος, προχωράμε άμεσα σε επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας ύψους 25 εκατ. ευρώ στον υφιστάμενο δρόμο, προκειμένου να σταματήσει να αποτελεί καρμανιόλα.

Σε επίσης πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι επαφές μας και για τον Ε-65. Περιμένουμε την τελική έγκριση της ΕΕ ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, ύψους 443 εκατ. ευρώ».

Σχετικά με την πορεία των έργων του μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και οι διαδικασίες για την νέα εναέρια περιφερειακή της πόλης, ο κ. Καραγιάννης σημειώνει: «Προχωράμε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί εξ αρχής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή: Το έργο να λειτουργεί στο σύνολό του το 2023. Για να το πετύχουμε αυτό, δώσαμε τη μόνη λύση που εξασφαλίζει και μετρό και αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, γνωστή πλέον ως «flyover», μπορώ να σας πω ότι τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Πρόκειται για ένα έργο-ανάσα για τη Θεσσαλονίκη, ύψους 370 εκατ. ευρώ, αφού ο δρόμος θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί πολύ περισσότερα αυτοκίνητα, με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και πολύ μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Έτσι, θα κάνει πολύ πιο εύκολη, γρήγορη και ασφαλή την πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, αλλά κι από και προς τις γειτονικές πόλεις, την ΠΑΘΕ, την Εγνατία, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και τη Χαλκιδική».

Τέλος αναφορικά με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στα σιδηροδρομικά έργα, τονίζει:

«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό για τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα που περιλαμβάνει έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τα σιδηροδρομικά έργα αποτελούν προτεραιότητα της Ευρώπης.

Μεγάλα έργα που αναμένεται να προωθηθούν είναι τα εξής:

  • Η σύνδεση της Πάτρας και του λιμανιού της με το δίκτυο, μετά και την νέα, ολοκληρωμένη τεχνική λύση που παρουσιάσαμε πρόσφατα στην πόλη.
  • Η αναβάθμιση της υπάρχουσας σύνδεσης Αθήνας-Θεσσαλονίκης ώστε να συντομεύσουμε τους χρόνους και να κάνουμε το τραίνο ανταγωνιστικό.
  • Η σύνδεση, επίσης, της Θεσσαλονίκης με την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώνοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με εκείνο της Αλεξανδρούπολης, από το οποίο με μια γραμμή υψηλών ταχυτήτων μπορούν να φεύγουν επιβάτες και εμπορεύματα προς το Ορμένιο και εν συνεχεία τη Βουλγαρία.

 Και εδώ, όλα αυτά συνδέονται με το φιλόδοξο σχέδιό μας: Να αξιοποιήσουμε σιδηροδρομικά έργα, σύγχρονους οδικούς άξονες και λιμενικά έργα, για να αναβαθμίσουμε τη διεθνή θέση της πατρίδας μας. Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει επίπεδο στο διεθνή χάρτη. Να καταστεί ο σημαντικότερος διαμετακομιστικός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης» καταλήγει ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. 

Πηγή: sofokleousin.gr